Minimálně sedmdesát let nehnízdili čápi bílí v Brodě nad Tichou. Nyní si udělali hnízdo na sloupu elektrického vedení a mají hned tři mladé. „Přijeďte se na ně podívat a něco pěkného o nich napište," zavolala telefonem do redakce Tachovského deníku Jana Gerlichová, naše letitá čtenářka. Uhnízděné čápy vítají místní doslova jako požehnání.

Obec totiž slaví 770 let výročí a rodinky se třemi malými opeřenci si obyvatelé považují. „Můj otec se do Brodu přistěhoval, když mi byl jeden rok a letos to bude šedesát devět let, co tu tedy bydlím. Znám tu každý kámen i každý dům a to i zevnitř, ale čápi tu nepamatuji," svěřila se Deníku Gerlichová, která v obci bydlí se svými dvěma dcerami.

Stavbu hnízda pozorovala nejen ona s napětím. „Nešlo jim to postavit. Chudákům padaly větve při stavbě hnízda na zem. Oni si je ale nesebrali, odlétli pro jiné," líčila obyvatelka. „Je to takový zázrak, objev a krása. I moje jednadvacetiletá vnučka, když je viděla kroužit, volala, ať přilétnou k nám. Čápi prý nosí kluky a vrány holky," svěřila se 
s úsměvem a pokračovala: „Vám to vážně nikdo nedal vědět? Víte, Deník pravidelně odebírám dlouho, ještě žil můj tatínek a manžel. Čtu si v něm velice ráda o přírodě i o čápech a proto jsem vám dala vědět, že i my zde v Brodu nad Tichou jednu novou čapí rodinku máme."

Sloup s elektrickým vedením a čapím hnízdem stojí hned u vjezdu do rodinného domu Jiřího Bernase a vedle poutače na oslavy obce. „Hlavně to bylo pro nás překvapení, že se sem nastěhovali. Nikdy tu nebyli za tu dobu, co zde žiji," pověděl Bernas. Čápům při stavbě ale hrozilo nebezpečí v podobě elektrického proudu. „Když hnízdo stavěli, tak přijeli elektrikáři a z jedné strany zaizolovali dráty," popsal Bernas, podle něhož čápi nejprve hledali místo k zahnízdění i na jiných sloupech, usedali i na komíny. Vede si záznamy o rodince. „Jsou tam tři mláďata. Staří čápi přiletěli třetího května a sedmnáctého června bylo poprvé slyšet takové jako štěbetání od hus."

Čapí rodinka má ještě jedno prvenství a to v počtu mláďat. „Na Tachovsku jsou jediní se třemi," podotkl plzeňský ornitolog a ochránce zvířat Karel Makoň. Letošní sezóna je pro čápy zvláštní. „Bylo dlouhé chladné jaro a pomalý nástup léta. Paradoxně tak máme čápy na místech, kde v minulých letech nebyli. Zůstali u nás a neletěli dál na západ, kde bylo ještě chladněji," popsal dále ornitolog s tím, že mnoho mláďat uhynulo, jako například ta v Plané při vytrvalých deštích. Umístění hnízda vidí ale jako problematické. „Asi se bude muset sundat. Energetici sice odizolovali dráty, ale i tak je to nebezpečné. Ideální by bylo vztyčení náhradního stožáru s umělou hnízdní podložkou," dodal Makoň.

Brod nad Tichou tedy bude slavit i s čápy. Oslav 770 let obce začínají v pátek 19. července, kdy od 20 hodin se koná koncert kapely Kabát Revival. Na sobotu je připraveno vystoupení králíků Boba a Bobka, soutěž v pojídání koláčků a zahrají Starší páni, Dechovka Stavovanka, Unikum Rock Plzeň.

Program oslav

Pátek

20.00 Kabát Revival

Sobota (venkovní pódium)

11.00 Milan a Bob a Bobek

13.30 Starší páni

15.45 Soutěž v pojídání koláčků

16.30 Dechovka Svatovanka

18.30 Unikum – Rock Plzeň

kulturní dům

20.00 Dechovka Svatovanka

03.00 Závěr oslav