Jelikož je v Tachove pro fourcross jediné místo, a to na Vysoké, dali se dohromady a začali na trati pracovat. „Pracujeme na obnově stávající tratě, a to od začátku léta, samozřejmě máme na vše povolení. V Tachově není kde jezdit a chtěli jsme něco vybudovat, nejbližší trať je v Mariánských Lázních. Takže pro Tachov daleko. Je škoda tu sjezdovku nevyužít, když tady je," sdělil Stanislav Mareš jeden z mladíků, kteří se na rekonstrukci podílejí.

Co je na celém projektu zajímavé je, že si všechno financují sami. „V úplné naprosté většině si to sponzorujeme sami, formou sponzorského daru nám pomohlo pár lidí. Zatím jsme do toho zainvestovali kolem deseti tisíc ze svého," doplnil další iniciátor Antonín Mareš.

Sponzoři pomohli v tom, že areál jedna tachovská firma posekala, další přispěla finančním darem, jiná zase darovala dřevo.

„Začali jsme s lopatičkou a s hrabičkami, takže hromadu práce s rukama, pak jsme ušetřili peníze a využili jsme bagr. Celá trať byla totálně zarostlá a bagr to srovnal a kompletně to prokouklo. Tráva byla předtím vyšší než my samotní," povyprávěl Stanislav Mareš.

To byla taková příprava. Dřevo, které dostali, využijí například na kadibudku. „Až budou jezdit lyžaři, aby nám nechodili na záchod do křoví. Také uděláme lávky a tak podobně," doplnili.

S bagrem jsou práce přibližně v půlce a na jaře zase s prací všichni tři jmenovaní znovu začnou. „Zatím ale nejsme s financemi v dobrém, takže snad do jara něco našetříme. Přemýšleli jsme, že uděláme nějakou akci, na které bychom vydělali nějaké peníze na podporu této obnovy. Jedna z myšlenek je uspořádat v zimě lavoriádu nebo nějaké podobné netradiční sáňkování, kde bychom mohli v lidech vzbudit podporu," doplnil Mareš.

Parta mladých budovatelů chce lavoriádu uspořádat právě proto, že nemají skoro žádné sponzory a potřebují finance na opravu a udržování.

„Až bude trať funkční a městu se to bude líbit, mohlo by to být oficiální sportoviště. Snad to bude brzy, jde jen o finance, určitě přes zimu něco našetříme, ať na jaře pokračujeme. Hned, jak sleze sníh. Nejsme lidi, co jenom fňukají, ale co něco dělají. Chceme něco dělat a baví nás to. Nemáme v Tachově žádné vyžití a tohle se nám líbí," doplnil Stanislav Mareš.

Přestože je u Vysoké zákaz vjezdu a trať je opatřena zákazovými cedulemi, které kluci vyrobili, lidé jsou často bezohlední a dokážou úplně práci zkazit. Bagr povrch budoucí trati srovnal, upravil dohladka a další den na místo někdo vjel se čtyřkolkou a úplně to rozjezdil. Takže mladíci konstatují, že šetřili několik tisíc, aby to někdo během několika minut zničil.

Stav a budování tratě na Vysoké budeme nadále sledovat a informovat vás o pokrocích.