Pro většinu lidí strohá zpráva. Pro lokální patrioty Tachovska informace, která vzbuzuje hrdost a pýchu nad tím, jak nádherné dívky vyrůstají v podhůří Českého lesa. A Nikola není sama, kdo z Tachovska na soutěži Miss Aerobik uspěl. K jejímu titulu první vicemiss přidala desetiletá Natálie Smetanová titul druhá vicemiss v kategorii Minimiss.

Nikola, která bydlí v Boru a trénuje v Tachově a je podle poroty druhá nejkrásnější a nejšikovnější cvičitelka aerobiku v zemi, nám o soutěži i o jejím zákulisí a soukromém životě pověděla více.

V první řadě přijměte blahopřání k úspěchu od redakce a troufám si říct i za čtenáře. Zkuste nám ve stručnosti popsat, co to vlastně Miss Aerobik je za soutěž.

Projekt Miss Aerobik patří mezi nejvýznamnější soutěže v oblasti krásy a sportu v České republice. Jako jediná soutěž svého druhu precizně propojuje atributy klasických soutěží miss a skutečných dovedností sportovních krásek.

Kolik kol jste musela absolvovat než jste dospěla do finále? S kolika soupeřkami jste se „utkala"?

K titulu I. vicemiss jsem se probojovala přes základní kolo v Plzni, kde jsem se umístila na druhém místě. Poté semifinále v Praze, zde jsme absolvovali padesátiminutový blok cvičení (aerobik a zumba), promenádu v plavkách a konverzaci. Po zvládnutí těchto disciplín, se vybíralo 12 děvčat, která postupovala do finále. V něm nakonec soutěžilo 11 děvčat, dívka s číslem čtyři odstoupila z osobních důvodů. Mezi semifinále a samotným finále proběhla čtyři soustředění, na kterých se připravoval finálový večer. Finále pak bylo 26. ledna v Park hotelu Plzeň. Ve finále jsme se představily ve společném aerobiku a poté se soutěžilo v individuálním aerobiku, konverzaci se známou osobností, kde jsem si vylosovala reprezentanta České republiky v rugby Roberta Vovse. A v neposlední řadě promenáda v plavkách. Po těchto disciplínách jsem vybojovala titul I. vicemiss Aerobik ČR 2012.

Jak to vypadá v zákulisí takové soutěže? Co se tam děje, je tam klid nebo hektický ruch, jak se k sobě soutěžící chovají? Panuje tam rivalita, nebo naopak se vzájemně podporujete a fandíte si?

Rivalita v soutěži byla, tak jako v každé podobné soutěži. V této soutěži jsem ale poznala i mnoho dalších talentovaných děvčat a získala nové kamarádky. V zákulisí samozřejmě stres byl a každá z nás se s ním vypořádala jak nejlépe uměla. Sám organizační tým byl nervózní, aby vše dopadlo co nejlépe.

Jak je to náročné po fyzické i psychické stránce – co můžete a naopak nesmíte jíst, pít?

Se stresem nám pomáhal psycholog, teď už tedy výkonný ředitel pan Marek Sebastian Coutierre, který s námi prožíval dění již od prvního soustředění. Stejně tak jako výživový poradce Petr Havlíček, který byl naším rádcem ohledně stravy a pitného režimu.

Jak se musíte připravovat, abyste na pódiu před porotou podaly ten nejlepší výkon? Je čas na odpočinek a jak ho případně lze trávit? Jak prostě relaxujete při takovém vypětí?

Od základního kola po finálový večer nebyl příliš čas odpočívat, zasloužený odpočinek přišel až po samotném galavečeru. Já jsem odpočívala na horách se svými svěřenkyněmi z aerobiku.

Osobně jsem se na Miss Aerobik připravovala již několik měsíců před soutěží, přidala jsem více hodin cvičení, upravila stravu, aby vše bylo ještě lepší, stále je co zlepšovat (úsměv)

Podobnou soutěž jste už absolvovala. Zkuste si vzpomenout a popsat vaše pocity, srovnat je a na jakou metu řadíte ten současný úspěch?

V soutěži Miss Aerobik jsem soutěžila už jednou, a to v roce 2008, tehdy ještě v kategorii Junior. Také jsem získala titul I. vicemiss junior ČR 2008. V roce 2008 jsem prošla prakticky stejným procesem co v kategorii Miss. Z těchto zkušeností se dalo čerpat i v tomto ročníku. Náročnost a náplň se ale samozřejmě rok od roku zvyšuje. Obou těchto titulů si velmi cením a řadím je mezi mé nejúspěšnější.

Soutěž byla o aerobiku – jaké ještě provozujete sporty, jaké máte ráda a jaké jsou vám naopak protivné?

Aerobiku se věnuji už 11 let, ale nevyhýbám se žádným sportům. Proto jsem zvolila i studium na sportovní škole. Často jezdím na kolečkových bruslích, plavu, chodím do fitness, jezdím na snowboardu i lyžích a dělám mnoho dalších sportů.

Co je třeba dělat během celého roku, aby se dostavil takový závěrečný úspěch? Co jste pro něj musela obětovat?

Za každým sportovním úspěchem stojí trénink. Snažila jsem se hodně sportovat a udržovat se v kondici. Jelikož miluji sport, nebyla to pro mě žádná oběť, ale spíše potěšení.

Zmínila jste sportovní školu. Co konkrétně studujete?

V současné době studuji prvním rokem na Pedagogické fakultě v Plzni, obor Tělovýchova a sport. Dále trénuji děvčata od čtyř do sedmnácti let v mém klubu Fit NK Aerobik Tachov. Jelikož, jak se říká, každá sranda něco stojí, v každé volné chvíli chodím i do práce.

Jak moc může titul vicemiss ovlivnit váš další život?

Díky Miss Aerobik se mi odkryly i nové možnosti nejen pracovní a budu se snažit těchto možností plně využít a doufám, že vše vyjde v co nejlepší prospěch.

Nikola při defilé ve večerních róbách.

Jak se na úspěch dívá rodina?

Rodina a přátelé mě po celou dobu soutěže (i mimo ni) podporovali a přáli jen to nejlepší. Za to jsem jim velice vděčná a všeho, co pro mě dělají, si velmi vážím a snažím se jim to jak jen to jde vracet. Je to i jejich zásluha, že jsem tam, kde jsem.

Vedete také už své nástupkyně – jaké jim dáváte rady, čeho chcete, aby v kariéře dosáhly, rýsuje se mezi nimi podobný talent jako vy?

Jak už jsem zmínila, v Tachově máme klub Fit NK Aerobik, kde se snažím děti učit sportu nejen rekreačně, ale i závodně. Už od útlého věku s dětmi jezdíme po soutěžích. Ty nejmenší šestileté po roce tréninku čeká první závodní sezóna ve sportovním aerobiku. Tak nám držte palce, ať je co nejúspěšnější. Desetiletá Natálie Smetanová získala v soutěži Miss Aerobik kategorie Minimiss titul II. vicemiss aerobik ČR 2012, také se stala I. vicemiss Dívka aerobiku a má několik umístění na závodech v komerčním aerobiku. Také ji čeká prvním rokem závodní sezóna ve sportovním aerobiku. Z těch starších děvčat Daniela Radikovská je Dívka aerobiku 2012, I. vicemiss Miss sport aerobik a má mnoho dalších umístění v soutěžích SAMC a soutěžích sportovního aerobiku, kde společně se Sabinou Bučanovou závodily ve dvojicích sportovního aerobiku a umisťovaly se na předních místech. Také Sabina Bučanová je Dívka aerobiku 2011, Miss sport aerobik a Miss Junior ČR 2012, získala třetí místo na Mistrovství ČR. A takhle bych mohla jmenovat spousty dalších děvčat. Ta se v komerčním aerobiku zpravidla umísťují do šestého místa v soutěžích SAMC. Jsou to Nikola Zemková, Kateřina Mrázová, Nikola Bučanová, z mladších děvčat Michaela Štěpáníková. Doufám, že v těchto stopách starších děvčat půjdou i ta nejmenší. A uděláme pro to vše. Kdo by nás chtěl vidět, má možnost 30. března na tisovské zábavě fotbalového týmu TJ Zetor Tisová.

Může být aerobik také sportem pro chlapce či pro muže?

Samozřejmě, aerobik je sportem i pro chlapce, muže. Ač se to zdá být nereálné, věřte, že je.