Obě úspěšné olympioničky přijely do Tachova představit olympijskou myšlenku a se školáky pobesedovat.

Akce byla závěrečným dílem vzdělávacího programu Českého olympijského výboru Žijeme Londýnem a nesla se v duchu hesla, že každý může být vítězem.

Do kina Mže přivedli pedagogové tří tachovských základních škol a gymnázia žáky pátých až osmých tříd.

Prvním hostem, kterého moderátor a sportovní komentátor Petr Svěcený na pódiu přivítal, byla Kateřina Neumannová, mnohonásobná medailistka v běhu na lyžích. „Z devětadevadesáti procent byly všechny akce, kterých jsem se v rámci tohoto projektu zúčastnila, moc hezké. Děti se bavily a já jsem se bavila s nimi. Myslím, že to v dětech může i něco zanechat, že jsme to nedělali nadarmo," řekla úspěšná olympionička Deníku s tím, že nejčastěji se děti ptají na pocity z úspěšných závodů.

Zatímco Neumannová je českou olympijskou legendou, Adéla Sýkorová své první úspěchy teprve začíná sbírat. Po letním bronzu z Londýna přidala před několika dny vítězství ve světovém poháru v Bangkoku. Jak Deníku řekla, s rostoucí popularitou se teprve začíná sžívat. „Jsem ráda, že mě občas pozvou na podobnou besedu jako je ta dnešní. Předtím jsem takové akce nikdy neabsolvovala, tak se s tím seznamuji, ale dělám to ráda," uvedla s tím, že dětské publikum je úžasné, upřímné a klade při besedách dobré otázky.

„Na ulici mě zatím nikdo nezastavuje, ale občas zaregistruji, že mě lidé poznávají. Je to příjemné," řekla Deníku Sýkorová.

Program, se kterým jeho protagonisté navštívili na tři desítky českých měst, si klade za cíl seznámit děti s myšlenkami olympismu, fair play, čestnosti, ale také odvahy, pevné vůle a houževnatosti. V několika krátkých filmových sestřizích byli publiku představeni někteří čeští sportovci, jako Jan Železný, či držitel šesti zlatých z paraolympiády Jiří Ježek, ale i další významné osobnosti, jejichž osud je spojen s bojovností a houževnatostí. Akademik Otto Wichterle a hudební skladatel Jaroslav Ježek.

V závěru si zástupci jednotlivých ročníků zasoutěžili, v pěti otázkách hádali například národnost zakladatele novodobých olympijských her Pierra de Coubertina, či dějiště příštích zimních olympijských her. Ti nejlepší pak vyhráli tašku s dárky od Českého olympijského výboru.

„Mám tady mikinu, balónky, dvd o olympiádě," popsal Deníku s radostí svoji výhru Vojta Zacpal z tachovské Základní školy Zárečná.