„Akademie si klade za cíl, být vzdělávacím cyklem. Máme vypracovaný program na celý rok. Každý měsíc se bude konat nějaká přednáška, v dubnu se setkají přednášky dvě," sdělila za pořadatele Jana Hutníková u Muzea Českého lesa v Tachově. Dalšími z pořadatelů jsou tachovské městské kulturní středisko a Státní okresní archiv.

Kdo se rozhodl nebo ještě rozhodne se stát studentem Tachovské akademie, obdrží průkaz studenta s vypsaným programem včetně dat až do konce roku. Při každé navštívené přednášce bude pak účast potvrzena. „Jde o doklad, který frekventantovi dokáže, že absolvoval alespoň sedmdesát procent programu. Jenom takový frekventant bude puštěn k písemné zkoušce. Půjde o test základních znalostí," dále řekla Hutníková a dodala, že se nebude známkovat, ale procentuálně se ohodnotí nabyté znalosti. „Na konci pak budou úspěšní účastníci slavnostně promováni a dostanou diplom a frekventant se tak stane promovaným občanem města Tachova," podotkla.

Přednášet budou většinou pracovníci Muzea Českého lesa. Vzdělávací cyklus obohatí komentované procházky a další aktivity, které mají obyvatelům města ve věku 12 až 100 let umožnit poznání Tachova, který si letos připomíná 900 let od první písemné zmínky.

Další přednáška se uskuteční 17. února od 17.30 hodin v Městské galerii v Tachově.