A právě proto se ve Starém Sedlišti bude konat přednáška na téma Základní zásady první pomoci. „Při sportu se nám stalo několik úrazů a vždy jsem se snažila poskytnout první pomoc. Jenže dlouho jsem si neopakovala zásady poskytování první pomoci. Řekla jsem si, že v tom nejsem sama a bylo by dobré si paměť osvěžit," řekla důvody pořádání přednášky záchranáře hospodářka a zdravotnice Tělovýchovné jednoty Staré Sedliště Miloslava Pichlerová. „Například každý řidič by měl umět zachránit život a ne každý to ví, jak na to. V autoškole se základy samozřejmě učí, ale časem to člověk zapomene. Někdy ale stačí málo a lidský život může být zachráněn."

Obec tak chce oslovit sportovce a další občany, aby se přednášky účastnili. „Také oslovujeme okolní obecní úřady, zda nemají o přednášku zájem. Jak účinně poskytnout první pomoc řekne lektor záchranář Zdeněk Zelinka. Přizpůsobí se laikům, kteří si chtějí oživit znalosti například z autoškoly. Také nám řekne o novinkách v poskytování první pomoci.

Přednáška Základní zásady první pomoci je určena pro širokou veřejnost a konat se bude v zasedací místnosti budovy Obecního úřadu ve Starém Sedlišti v pondělí 24. února. Začátek je plánován na 15 hodin. Organizátoři apelují zejména na řidiče amatéry, jejichž povinností je poskytnutí první pomoci zraněným osobám při dopravní nehodě. Vstup na přednášku není zpoplatněn.