Záchranu osob z klidné vodní hladiny pomocí vrtulníku nacvičovali v uplynulých dnech záchranáři několika složek na přehradě Hracholusky. Cvičení se zúčastnili také profesionální hasiči ze stanic v Tachově a ve Stříbře. „Naše úloha spočívala především v tom, že jsme se pohybovali se čluny na hladině přehrady a zajišťovali jsme slaňování osob z vrtulníku a vytahování do vrtulníku,“ vysvětlil velitel požární stanice Stříbro Jiří Havlovic.

Tachovský územní odbor Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje se cvičení na Hracholuskách zúčastnil se dvěma loděmi. „Do cvičení se celkem zapojilo devatenáct hasičů letecké záchranné služby ze stanic Košutka a Přeštice, čtyři příslušníci územního odboru Tachov se dvěma čluny, patnáct příslušníků Armády ČR z Letecké pátrací a záchranné služby v Líních se dvěma vrtulníky Sokol. Dále s námi cvičilo pět policistů z Červeného Hrádku s člunem a potápěčskou technikou, dva policisté z Města Touškova s člunem a dva členové Vodní záchranné služby z Plzně,“ vypočítal mluvčí hasičů Plzeňského kraje František Vaško.

Cílem cvičení byla evakuace a záchrana osob z vodní hladiny pomocí lezecké techniky. „Účelem cvičení byl nácvik a procvičování různých metod vyhledávání, záchrany a evakuace osob z vodní hladiny za pomoci vrtulníku a prohloubení součinnosti mezi zúčastněnými složkami Integrovaného záchranného systému,“ dodal Vaško s tím, že záchranáři nacvičovali výsadky do vody a slaňování do člunů. Právě těchto činností se aktivně zúčastnili i hasiči z Tachovska. Dále cvičení prověřilo schopnosti záchranářů při přepravě osob v podvěsu vrtulníku nebo na jeho palubě za použití palubního jeřábu.