Příběhy bezpráví přináší do škol téma moderních československých dějin, a to prostřednictvím dokumentárních filmů, nebo setkáním s pamětníky. Pro letošní rok bylo zvoleno téma okupace Československa. K mnoha školám v republice se přidala i Základní škola Hornická v Tachově.

V pondělních odpoledních hodinách byla pro studenty připravena prezentace na toto téma. Celou přednáškou provázela ředitelka Muzea Českého lesa Jana Hutníková, která celkově 65 poslouchajícím žákům z různých ročníků nastínila i další totalitní režimy.

Hlavním bodem byla ale již zmiňovaná okupace sovětskými vojsky. Pro žáky bylo připraveno pět krátkých dokumentárních snímků s touto tématikou. Ty ukazovaly například počáteční vzdor proti okupantům a následnou rezignaci celé společnosti. Dostalo se i na studentský snímek z roku 1969, který popisuje třídenní stávku studentů. Zapomenout se nedá ani na krátký film bezprostředně ukazující vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa, nebo na emotivní záběry umírajícího Jana Palacha a statisíců lidí, kteří v němé bolesti pokládají květiny k jeho rakvi.

Zúčastnění tudíž měli možnost shlédnout záběry, které jinak v vidění moc nejsou, připomenout si tyto události, ale i dozvědět se něco nového.

Samotná škola se ovšem projektu, který pořádá organizace Člověk v tísni, neúčastní poprvé. „Projektu se účastníme po dobu pěti let a ani jednou jsme zatím nevynechali," řekla Deníku učitelka Marie Klečatská a dodala. „Nejdříve jsme se zapojovali především kvůli materiálům, které v té době nebyly k sehnání. Dnes už je to něco jiného, ale i tak si myslíme, že by se žáci o novodobé historii měli dozvědět i jinde než v dějepise."