To byl jeden z hlavních úkolů sobotní akce Den u nás, kterou Dětský domov v Tachově připravil pro veřejnost. V zahradě domova byly dopoledne tvůrčí dílny a provozovaly se různé sportovní aktivity, odpoledne se na pódiu vystřídaly různé kapely.

Cestu si do dětského domova našla řada lidí, organizátoři jich ale možná čekali více. „Svůj účel tato akce splnila. Představili jsme se veřejnosti, děti si užily po celý den zajímavý program," konstatoval ředitel zařízení Zdeněk Kropáč. „Lidi přišli, ale očekávali jsme, že zájem bude větší. Předpokládal jsem například, že se na své žáky z dětského domova přijde podívat více jejich učitelů z tachovských škol, nebo více jejich kamarádů, vrstevníků," vysvětlil.

Mezi prvními návštěvníky, kteří v Tachově prožili téměř celý den, byli Američané. „Jsou to lidé, kteří pracují na americké základně v Grafenwöhru, rodiny s malými dětmi. Přátelské styky s nimi udržujeme pravidelně. Oni připravují občas program pro naše děti, teď si zase užili naší akce," doplnil ředitel.

Při tvůrčích dílnách si návštěvníci společně s dětmi mohli vyzkoušet různé výtvarné techniky, třeba drátkování, nebo výrobu sádrové masky. Na hřišti se pak hrály míčové hry, nebo se soutěžilo v letním biatlonu. K vidění byly také fotografie kanadské fotografky Marie Copps (rodačky z Tachova), která svoji kolekci fotografií vytvořila jako benefiční, aby právě tachovskému dětskému domova pomohla získat peníze na nákup židlí do jídelny.

Se zdárným průběhem akce pomáhaly i některé děti. „Nabízíme hostům, jestli by si nedali kávu nebo čaj, nebo jim nabízíme sladké pečivo," řekla jedna z dívek při dopolední části programu.

Kolem poledne začal hudební program, který zahájila Bára Zemanová. Tu na pódiu vystřídala Zuzana Holakovská, šestnáctiletá obyvatelka dětského domova. Učí se na kadeřnici a jednou by ráda navštěvovala konzervatoř. Zahrály ještě kapely Past, Piková dáma a Dr. Marcy. Svoji premiéru před tachovským publikem si odbyl folklórní soubor Kaštánek, sestavený právě z děvčat z dětského domova, které na dudy doprovází vychovatel Pavel Švanda a na klarinet ředitel Zdeněk Kropáč.