Dveře moštárny otevřeli členové plánské organizace Českého zahrádkářského svazu pro všechny drobné pěstitele v sobotu v osm hodin ráno.
„Zatím tu moc lidí nebylo, ale je první den, takže postupně budou chodit. Moštovat budeme každou sobotu až do konce října,” sdělil Deníku v sobotu před polednem Jiří Smrčka.
Menší zájem o zpracování ovoce si Smrčka vysvětluje tím, že letos je menší úroda. „Jarní mrazíky to trochu zkomplikovaly, takže jablek je letos méně,” uvedl.
Pokud se ovšem sezona vydaří a úroda je dobrá, zpracují v plánské moštárně zahrádkáři více než pět tun jablek. Moštárna je podle nich zřejmě jediná na tachovském okrese a je k dispozici především drobným pěstitelům a zahrádkářům. „Některé odrůdy jablek se nedají dlouho skladovat a proto je pěstitelé často moštují,” uvedl Smrčka s tím, že způsob konzervace moštu je různý. Někteří jej zamrazují, jiní například převařují.
V plánské moštárně ale nezpracovávají pouze jablka. „Při moštování si lidé leccos přidávají. Třeba mrkev, ta je výborná, nebo hroznové víno. Ale to, které se pěstuje tady na Tachovsku pro moštování moc dobré není. Ale nejlepší mošt je asi z hrušek. Ten mi chutná více, než jablečný,” uvedl Deníku Smrčka.
Moštárna v Plané bude zahrádkářům k dispozici do 29. října každou sobotu od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin.