Chodba před volební místností číslo 7 v prostorách Základní školy Hornická zela ještě několik málo minut před druhou hodinou prázdnotou. Jediným účastníkem voleb, který se objevil ještě před 14. hodinou, byla starší paní. Po oficiálním začátku letošních voleb ovšem nastala lavina zájemců o volby a první voliči již začali proudit do této volební místnosti.

Podobně tomu bylo ve dvou volebních místnostech v Základní škole Zárečná v Tachově a také ve volebním okrsku číslo 5 v bývalé hasičárně v Tachově. "Tady si za prvních devadesát minut přišlo odvolit rovných sto lidí," dozvěděli jsme se od volební komise.

Volby se samozřejmě nevyhnuly ani vesnicím. Již od začátku se voliči k urnám dostavili také v obcích Horní Kozolupy a Slavice.Zdroj: Deník / Sýkora Jindřich

Zatímco v okresním městě zaznamenávali od začátku vyšší nápor voličů, na venkově v tu dobu na hlavní proud lidí teprve čekali. "Tady si odvolit chodí lidé většinou až k večeru, když přijedou z práce," uvedla Marie Barnová, předsedkyně volební komise ve Slavicích. Tam evidují 68 voličů a pravidelně při každých volbách mají účast, která přesahuje padesát procent. "Myslíme, že to bude i letos, zatím za první dvě hodiny přišlo něco přes deset lidí," shodly se členky komise.

Ta je složena ze samých žen. Dámy se baví většinou křížovkami, časopisy, ale nejvíc povídáním. K jídlu si objednají pizzu, chybět nebude ani domácí občerstvení. Předsedkyně okrskové volební komise ve Slavicích, již zmíněná Marie Barnová, zasedá ve volebních komisích pravidelně od roku 1993 a za tu doby si nepamatuje, že by nějaké volby vynechala. Na otázku, jestli ženám ve Slavicích nechybí v komisi muži, shodně a se smíchem odpovídají: “A víte, že ne?”