Zámek loni posloužil jako občasné cvičiště pro dobrovolné hasiče, poskytl prostory pro výstavu a v okolí zámku se konalo několikadenní dřevosochařské sympozium. Obec nechala vykácet náletové křoviny, prořezat stromy a uklidit nádvoří. Součástí byla i demolice bývalých vojenských přízemních objektů. Postupně došlo i na menší opravy vlastního zámku. „Nyní máme nějaké peníze na základní opravy. Souhlas k opravě vstupu udělili i památkáři. Na řadu přijde také fasáda. Projektant udělá položkové rozpočty," v krátkosti shrnul starosta městysu Chodové Plané Ctirad Hirš. Do oprav chce obec investovat zhruba milion šest set tisíc korun.

Připravují i zřízení elektroinstalace tak, aby na zámku mohlo vzniknout odběrní místo. Loni se provedla částečná oprava střechy, aby tam neteklo, vyčistili jsme svody a okapy, co bylo shnilé, se vyměnilo."

O dalším využití zámku má starosta jasno. „Myslím si, že by se tam měl přestěhovat úřad městyse. Měla by tam být i obřadní síň. Starosta Lázní Kynžvart mi při setkání říkal, že má za jeden den jednu svatbu na úřadě a další čtyři na zámku. To u nás v Chodové Plané máme za celý rok. Tím, že oni mají zámek, tak se jim tam lidé hrnou, chtějí tam mít svatby," poukázal s tím, že v budově zámku by měl být denní provoz, aby to tam žilo. „Vidím na zámku úřad. Potom můžeme přemýšlet, zda uděláme výstavy fotografií a podobně. V depozitech muzeí je mnoho věcí, které nemají kde ukázat. Ale na zámku musí být nejprve základní využití, aby se mohlo topit, svítit a podobně," dodal.

Na letošek se krom oprav chystá na zámek druhý ročník dřevosochařského sympozia. Podmínkou je získání dostatečného množství peněz pro pořádání této akce.

Zámek v Chodové Plané se začal stavět po roce 1902. Projektant byl vídeňský architekt R. Feldschark. Vlastní budovu postavil plánský architekt Thomas Thuner. Do majetku státu přešel zámek po druhé světové válce. V padesátých letech byl zámek i část přilehlého parku využívány Pohraniční stráží. Vojenský útvar na zámku působil až do roku 1990. V březnu 2006 zámek přešel do majetku obce Chodová Planá. Obec zámek postupně opravuje.

Záměrem je také vybudovat v zámku lázeňské středisko.