„Společenská událost se koná v rámci osmého ročníku Pocty Kryštofu Harantovi. Netýká se ale jenom dnešního večera. Obnáší i řadu přednášek,“ informoval nás Petr Velecký, předseda občanského sdružení.

Po slavnostním úvodu, který obstaral právě předseda Petr Velecký, se v prostorách zámku naplno rozeběhl program, který obstaraly členku borského souboru historického tance Mericia a své umění stovce návštěvníků předvedli i členové skupiny historického šermu Zlatý grál. Na dvacet hostů přijelo do Bezdružic z obce Pecka, která se nachází u Jičína.

„S Bezdružicemi už nějaký čas udržujeme kontakty. Telefonické, písemné a konáme je i formou podobných návštěv. Vlastně si tak vyměňujeme pozvání. Je sice pravda, že my jsme v tomto směru Bezdružicím trochu dlužni, ale na akci, která se koná dnes, jezdíme pravidelně,“ řekla nám Hana Štěrbová, starostka obce s dvanácti sty obyvateli.

„Moc se mi tu líbí a jsem přesvědčena, že i mým spoluobčanům. Vždyť polovina z nich je v Bezdružicích při této příležitosti už poněkolikáte,“ dodala starostka. Obec z Podkrkonoší také pořádá Harantské slavnosti. „Kryštof Harant u nás přece jenom pobýval častěji než v Bezružicích. Na jeho počest se u nás koná soutěž v renesančním zpěvu. Tady u vás je to pojaté trochu jinak, ale tím víc je to pro nás přitažlivější. Je to úplně něco jiného,“ podotkla první dáma z vesnice u Jičína.