Právě v Horní Vísce se sešli obyvatelé Lestkova a Olbramova před několika dny na předvánoční akci Světlo pro Horní Vísku.

„Na třicet dětí a dospělých se sešlo u lestkovského kostela, aby se společně vydali k Horní Vísce. Zde děti vyvolaly Lucie, které se jim náhle zjevily na cestě uprostřed bývalé vesnice. Účastníci si tak připomněli téměř zapomenutou tradici chození Lucií po vesnických staveních," popsal Jan Kubát z Lestkova.
Podle spoluorganizátorky Miroslavy Válové byla tato akce součástí několika aktivit občanského sdružení Pomozme si sami, které mají pomoci navrátit do opuštěné vesnice život.

„Součástí těchto aktivit byl letní tábor v Horní Vísce, kde děti kromě běžných táborových her zvelebovaly místo zaniklé obce. Další částí návratu života do vsi bylo očištění čtyř podstavců křížů, na které navázal projekt Obnova křížků pro Horní Vísku, podporovaný Nadací Via 45 tisíci korun," popsala Válová.
Další skupina nadšenců spolu s krajinářskými architekty chce oživit zaniklou obec Výškovice. Projekt začal už před několika měsíci. Společně hodlají vytvořit obyvatelné prostory pro místní i turisty, připravit místo setkávání, či znovu obydlet území specifickou komunitou.

Právě s takovými vizemi ohledně téměř zaniklé obce Výškovice přijely letos do Chodové Plané týmy krajinářských architektů. Původně se do mezinárodní krajinářské výzvy, vyhlášené v rámci projektu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015, přihlásilo patnáct týmů.

Dokončení na straně 3„Hlavním cílem výzvy bylo hledání možností obnovy opuštěné krajiny bývalých Sudet, otevřít neřešená témata v česko-německých vztazích a vrátit život do míst, která před válkou pulzovala čilým ruchem, zatímco dnes jsou pouze jeho němou vzpomínkou," vysvětlila za organizátory Klára Salzmann.

Obnovu Výškovic si ovšem Ctirad Hirš, starosta Chodové Plané, pod kterou Výškovice spadají, dovede stěží představit. „Musela by se tam obnovit celá infrastruktura a na to nemáme peníze. V Chodové Plané potřebujeme opravit chodníky a musíme rekonstruovat zámek, který jsme koupili za účetní hodnotu od státu. Má 110 místností a už třetí zastupitelstvo řeší, co s nimi," uvedl.