Nebezpečnou zatáčku u rybníku Kyvadlo směrem k Halži silničáři vylepšují. Je tomu rok, co se zde stala nehoda, na jejíž následky zemřeli tři lidé – při nehodě sjelo osobní auto do rybníku a převrátilo se na střechu. Tři cestující se podařilo vyprostit, ale všichni na následky nehody zemřeli.

Tehdy se starostové z okolí vyburcovali a trvali na řešení dopravní situace v tomto nebezpečném úseku. Dopis s výzvou k urychlenému řešení nebezpečného místa odeslala tehdy na kraj například obec Ctiboř, která leží v blízkosti osudné zatáčky.

„Na tento úsek byl zpracován bezpečnostní audit. Odborníci nám doporučili několik opatření. Komunikaci jsme rozšířili o metr, zpevnila se krajnice, budou se zde instalovat svodidla s tím, že je zde omezena nejvyšší povolená rychlost," informoval Josef Popule ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Komunikaci rozšířili zhruba před měsícem a svodidla se zabudují do konce roku.

Opatření financuje SÚS ze svého rozpočtu. „Původní kalkulace se pohybovala kolem šesti set tisíc, jelikož je rozsah asfaltování větší, tak jsme se dostali s cenou na necelý milion bez daně," poznamenal Popule.

V úseku u Kyvadla byla dočasně omezena rychlost, která zde zůstává a řidiči by zde tedy neměli překročit třicetikilometrovou rychlost jízdy.

Úsek mezi Tachovem a odbočkou do Ctiboře je podle silničářů záludný. „Jedná se o oblast mezi rybníky a opakujících se zatáček. Řidiči by měli dávat pozor i na spadané listí a na nános půdy od zemědělských strojů, které vjíždějí z pole na silnici. Zde by řidiči rozhodně měli zvýšit opatrnost a sundat nohu z plynu," nabádá.

Řidiči by si v inkriminovaném úseku měli dát pozor především v tomto období. „V současné době nastalo takové období, které potrvá až do konce března, kdy je větší část dne tma. V tomto období bývá zaznamenávána také vyšší nehodovost," doplnil technik Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Řidiči by měli být opatrnější zejména v podobných úsecích, jako jsou zatáčky u rybníků za Tachovem směrem na Halži. Bývá tam více vlhko a vozovka může být kluzká.

Na Tachovsku je několik takových zrádných míst, o tom nejzrádnějším píšeme poměrně často. Dopravní nehody u rybníku Regent u Chodové Plané se stávají velmi často. Většinou bývá příčinou právě vlhkost a nepřizpůsobení rychlosti stavu a povrchu vozovky.

Dalším místem se zvýšeným rizikem je třeba úsek v okolí Tisové směrem na Bor. Také zde je několik rybníků a bývá zde často mlha. Silnice je proto více navlhlá.

Také v zatáčce u Bezděkova se stávají pravidelně dopravní nehody, některé s těžkými následky. K úsekům s poměrně častými dopravními nehodami patří rovněž například silnice z Přimdy do Svaté Kateřiny a dále do Rozvadova, na Stříbrsku to pak jsou například úseky mezi Černošínem, Těchlovicemi a Stříbrem.

Kromě nebezpečné zatáčky u rybníka Kyvadlo v současné době silničáři opravují silnici mezi Vysočany, Velkými Dvorci a Přimdou, nový povrch dostává silnice z Přimdy do Mlýnců a v úterý se frézovala poškozená místa na silnici mezi černošínskými serpentinami a odbočkou na osadu Svahy.