Ten ale viníkem rozhodně není, pro své zákazníky nakoupí elektřinu za tržní cenu pro všechna potřebná pásma. K té přičte náklady na další služby (platby za odchylky a ostatní systémové služby) a nakonec přidá minimální marži. Ta je mimochodem výrazně nižší než například u vodárenství a jiných síťových služeb.

Ostatně ceníky konkurenčních firem brzy ukáží, že z domácností nikdo ´nekořistí´. Zjistí – li detektiv hledající viníka zdražování, že první podezřelý je bez viny, jde po stopě dál. Pokud je bystrý, dojde k následující logické úvaze. „Většinu elektřiny vyrábí ČEZ. ČEZ i ČEZ Prodej jsou součástí Skupiny ČEZ. Proč si mezi sebou neprodají elektřinu pro české zákazníky za sociální cenu?“ Pro odpověď musí obrazně až do Bruselu. Evropská komise totiž jasně určila zákonná pravidla, která vtělila do dvou nejdůležitějších forem. Kdo si chce počíst, ať hledá směrnice EK č. 96/92 a č. 2003/54.

Těm jsme se museli přizpůsobit, abychom se mohli 1.5. 2004 stát členy EU. A právě tato pravidla podobné jednání velmi přísně zakazují. Do hráze z výše uvedených směrnic narazí náš detektiv i ve chvíli, kdy dojde k další zcela logické úvaze. „Dobrá, elektřiny je ve střední Evropě kritický nedostatek, v České republice je jí zatím nadbytek. Proč se neodřízneme od sousedů a nedržíme si tu dobrou cenu?“ I to by šlo jen v případě, že bychom donutili Brusel změnit směrnice nebo bychom z EU vystoupili. Bez toho nelze vystoupit ze spojených nádob se sousedy. Od letoška už nehladoví po elektřině jen Německo a Rakousko, se kterými nás pojí úzká hrdla a může tam odputovat jen omezené množství elektřiny.

Ze silného vývozce se stalo zemí s nedostatkem proudu i Slovensko, kam vede ve srovnání se západní energetickou okreskou slušná dálnice. Vývoz má ještě morální aspekt, sami jsme z 50 procentzávislí na dovozu energií. Těžko si tu svou jedinou dostatkovou energii můžeme křečkovat a čekat, že ostatní to pochopí. Spíše by se časem začali chovat i o ni stejně k nám, což by mohlo být smrtelné. Stejně tak bychom na izolaci doplatili i ve špičkách, ve kterých i my musíme dovážet.

Těžko bychom se mohli zlobit na sousedy, že nám nechtějí prodat výpomoc a v ČR kvůli tomu nastal stav nouze. Nezapomínejme, že platí: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Nyní už se detektiv blíží k cíli. „Na vině je to, že je všude kolem nás málo elektráren. Proč nové nerostou jako houby po dešti?“ Bohužel ani to není tak jednoduché. Kromě jaderných dnes nelze postavit elektrárny, které by se vyplatily jinde než ve špičce. Uhelná nebo plynová budou vyrábět jednu kilowatthodinu o nejméně 15% dráž, než za kolik se dnes prodává.

Autorem článku je Martin Sobotka, mluvčí ČEZ pro západní Čechy. Reaguje tak na náš článek, jak lidé láteří na zdražení elektřiny.