Ale v sobotu byla veřejnosti představena jedna zásadní novinka. Tou je muzeum. „Železniční muzeum budujeme už léta, ale letos se nám konečně podařilo upravit bývalé skladiště a instalovat do něj exponáty. Je to naprostá novinka, toto muzeum nebylo ještě otevřeno ani při červencovém parním létu," řekl Deníku Jiří Bízek, který na vzniku nové turistické atrakce spolupracoval.

Muzeum se nachází na železniční stanici v Bezdružicích v sousedství nádražní budovy. Vzniklo z bývalého skladiště a návštěvníci v něm najdou například vitríny z dobovými tištěnými dokumenty, týkajícími se železnice, různé fotografie, ale také trojrozměrné předměty – od drobných přes různé nářadí a konve na olej až po velké návěstidlo, které pochází z železniční stanice v Cebivi (tam je nahradilo modernější).

Největším lákadlem ovšem je replika skutečné dobové pokladny s okénkem, strojkem na označování kartonových jízdenek a dalšími nezbytnostmi, které se tehdy v nádražních pokladnách nacházely.

„Ještě to ale není definitivní, budeme přidávat další předměty, modely železničních stanic na bezdružické dráze a zlepšíme osvětlení," doplnil Bízek s tím, že v muzeu jsou i interaktivní prvky, jako projektor nebo tablet s mnoha údaji v elektronické podobě.

Muzeum, jehož vznik pomohla financovat dotace, bude otevřeno při různých akcích pro veřejnost, nebo na základě předchozí objednávky.

Bezdružické parní léto navštívil také Pavel Mužík, který přijel z Plzeňska. „Muzeum mě ještě čeká, ale už jsme s dětmi jeli vláčkem a byl to pěkný zážitek. Na tuhle akci jsme se nevydali náhodou, zaujal nás program a obecně máme takovou nostalgii rádi," dodal.