Miniaturní zoologickou zahradu si před svým domem vybudoval Josef Troják z Přimdy. A je to zoo nízkorozpočtová, protože se její majitel vůbec nemusí starat o krmení, i když tam má krokodýla, želvu a chobotnici. Zvířata jsou totiž ze sněhu.

O dárku, který Josef Troják postavil pro vnoučata, Deníku více řekla jeho manželka Dagmar. „Když napadl dostatek sněhu, tak si můj manžel řekl, že z něj udělá něco vnoučatům. Už před lety zkusil udělat chobotnici a ta se povedla, tak toho tentokrát udělal více," vyprávěla.

S pomocí frézy odházel sníh z cesty a nahromaděnou bílou hmotu poté vytvaroval do podoby želvy, chobotnice a krokodýla. „Pak si namíchal barvy a s pomocí rozprašovací pistole je nastříkal, aby zvířata dostala konečnou podobu," dodala paní Dagmar.
Práce trvala několik hodin, ale celá sněhová zoo byla za jeden hotová.

Vnoučatům Trojákových je osm a dva roky a z dárku, který jim před domem dědeček udělal, měly obrovskou radost. Nadšené byly i děti z okolních domů, které si zvířátka chodí prohlížet.

Jestli něco podobného pan Josef vytvoří až nebude sníh, to jeho žena netuší. „V létě nevím, jestli bude mít čas nějaká podobná zvířátka z jiného materiálu udělat. To má zahrádku, na které tráví většinu času," dodala.