„Byl jsem přivolán k případu chyceného káněte do želez. Tento případ ohlásili lidé, kteří šli na procházku s dětmi a psy kolem jednoho rybníka v Chodové Plané. Na místě se nenašla jenom železa, ale také hromádka růžových granulí na trávení. Dravec neskutečně trpěl a musel být utracen," popsal Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů.

Čelisťová past se v dnešní době používá hlavně na hlodavce. Na internetu lze podobnou past koupit běžně. Past funguje na principu zubatých kleští, které k sobě svírá silná pružina. Tyto kleště jsou rozevřeny pojistným plíškem, do kterého hlodavec vběhne a past ho sevře. Jak je na případu z Chodové Plané vidět, ne vždy se do železných klepet chytí myš nebo krtek. Tato železa jsou velice podobná těm, do kterých se chytilo káně. Chycenému zvířeti přinejlepším zlomí vaz nebo mu může například amputovat končetinu, jako tomu bylo v případu z Chodové Plané.

Zákon zakazuje používat nášlapné čelisťové pasti, takzvaná železa, přesto se čas od času s používáním ochranáři přírody setkávají. „S případy používání želez se v poslední době setkáváme zřídka, přesto považujeme za vhodné připomenout zavrženíhodnost jejich používání, ale připomenout i trestnost jejich používání i nepřímou nebezpečnost člověku. Železa patří do starého železa, popřípadě do muzea, anebo do myslivcova loveckého pokoje jako historická dekorace," uvedl na stránkách Nadace na ochranu zvířat mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Celou věcí se začala zabývat Policie České republiky v Plané. „Ten, kdo v těchto místech nainstaloval železa a granule na trávení, neohrozil jenom zvířata, ale také lidi. Proto jsem celou věc oznámil na policii. V tomto případě se jedná o pytláctví a nedovolený způsob lovu," poznamenal Bobál.