Strach obchází Zhoří, obcí se 169 stálými obyvateli. Lidé se bojí chodit jak nakupovat, tak jezdit autobusem do práce. Obchod i autobusová zastávka se totiž nacházejí v blízkosti domu, kde bydlí rodina, která v minulém týdnu způsobila incident. Při něm členové rodinného klanu zranili policistu a způsobili svým řáděním škodu na majetku, která dosud byla vyčíslena na deset tisíc korun.

Tři sourozenci teď pobývají ve vazební věznici. Zhořské obecní zastupitelstvo chce do budoucna podobným událostem předcházet. Z tohoto důvodu se v pondělí konalo jeho mimořádné zasedání.

„Je to neúnosná situace, která se může vyhrotit tím, že se nám odsud občané vystěhují,“ konstatoval Stanislav Novák, starosta obce. „Máme nové dětské hřiště. I to se nachází v těsném sousedství domu a teď aby se lidé báli sem své potomky pouštět,“ dodal.

Jednání zastupitelstva se zúčastnil také zástupce majitelů domu, bydliště problémové rodiny. „Nájemníkům už skončila nájemní smlouva, která byla stanovena na dobu určitou. V současné době už tam tudíž nemají co pohledávat. Vyrozumím je písemně, aby dům opustili. Myslím si ale, že to bude muset jít cestou žaloby o vyklizení. Dobrovolně dům rodina opustí jen těžko,“ uvedl Roman Mrkvička.

Pokud by došlo k vystěhování potížistů, obyvatelům obce by se ulevilo. „Incident z minulého týdne není jediný, který rodina způsobila. Například už před čtyřmi roky jí byl fyzicky napaden současný místostarosta,“ připomněl Novák. „Chceme vše vyřešit rozumnou cestou. Nepřejeme si, aby věc vyzněla tak, že chceme někomu ubližovat,“ dodal starosta.

Na názor jsme se zeptali i osmačtyřicetileté Anny Matušové, matky útočníků. „Lituju toho, co se tady stalo. Kdybych měla jenom trochu tušení, co se semele, incidentu bych zabránila. Z pozice matky můžu slíbit, že se podobná věc nebude opakovat,“ řekla nám. „Omlouvat se ale za syny nikomu nebudu,“ dodala Matušová jedním dechem.

Nad tím, že by se i se šesti členy rodiny měla z domu vystěhovat, jen pokrčila rameny. „Měli bychom kam jít. Nastěhovali bychom se k dceři nebo k synovi, který se svojí přítelkyní bydlí v Horšovském Týně,“ podotkla. Policie má nad Zhoří stálý dohled. „Než byli pachatelé vzati do vazby, byl zvýšený. Poté standardní. Pokud by byli muži z vazby propuštěni, dohled bude opět intenzivní,“ informovala nás Jindřiška Cholenská z tachovského policejního ředitelství.