Co se jí stalo, to maminka Nelinky neví, ale třeba se jí také mělo narodit dítko s handicapem jako má Nelinka – ta má totiž Downův syndrom. Třeba je v Tachově někdo, komu by se to mohlo stát. V sobotu je Světový den Downova syndromu a Iveta Jonášová hledá jiné maminky, které mají děti se stejným postižením, aby si mohly vyměnit zkušenosti a případně si pomáhat.

„Tento světový den se týká i Nelinky, která se nám před sedmi lety narodila. DS není nemoc v klasickém slova smyslu, je to genetická anomálie. Lidé s DS dostali od přírody zvláštní nadílku. Každá buňka jejich těla obsahuje chromozóm navíc," uvedla maminka Nelinky.

Datum symbolicky odkazuje na podstatu postižení – trizomie 21 chromozómu, proto 21. den třetího měsíce. „Tento rok je to již desáté výročí světového dne. Je to příležitost pro lidi s DS po celém světě ukázat na pozitivní i problematické aspekty, které život s chromozomem navíc přináší. Po celém světě se koná spousta akcí. Například v Praze na Petříně se budou vypouštět balonky s přáním pro děti s DS," poznamenala.

Nelinka navštěvuje speciální mateřskou školu a po ročním odkladu nastoupí do běžné základní školy v Tachově, konkrétně na Zárečnou, a to spolu s asistentkou. „Škola nás přijala s otevřenou náručí a tímto moc děkujeme za vstřícné jednání," doplnila.

Několik let jsou členy klubu Společnost rodičů a přátel s DS, která sídlí v Praze, neboť zde v Tachově není moc příležitostí pro děti s postižením. „Je zde poměrně těžké zapojit dítě s postižením do nějakého kroužku či aktivit. S tímto problémem jsme se již setkali. Nelinka by ráda tancovala, jako každá jiná zdravá holčička. Ráda poslouchá hudbu a velmi dobře jí dělala a bavila hipoterapie, která zde ani není," doplnila.

„Chtěla bych, aby se maminky s dětmi s postižením na tento klub určitě obrátily, rádi jim tam poradí a pomůžou. Zde v Tachově jistě taková pomoc a podpora i aktivity chybí, proto musíme dojíždět za všemi aktivitami i odbornými lékaři mimo město," dodala Jonášová.

Klub pořádá v Krkonoších letní i zimní rekondiční pobyty pro naše děti. Zde v týdenním pobytu děti absolvují individuální lekce na podporu kognitivních a mentálních schopností, individuální lekce logopedie, speciální rehabilitace, lekce komunikace, výtvarnou výchovu a hudebněpohybovou výchovu.

Rodiče z Tachovska, kteří o společnosti rodičů a přátel dětí s Downem neví, se mohou podívat na internetové stránky downsyndrom.cz, které o postižení obsáhle informují. Najdou tam i případnou poradnu a kontakty.

Vítaná je i charita, uspořádala ji i Iveta Jonášová v Tachově.

„Peníze se vybraly z prodeje kalendářů i díky sponzorům, kterým ještě jednou děkuji. Ještě bych závěrem chtěla říct, že budeme rádi, když si v sobotu vzpomenete, že jsou mezi námi lidé a děti výjimečné a odlišné, než jsme my," ukončila.