Mouchy, vosy, mušky, jepice, mravenci a mnoho dalších kamarádů z říše zvířat můžeme při posledních jarních teplotách v domácnostech zaznamenat. Hmyzí zástupce, který nám běžně sedá na fasádu, je pilous. Kdyby však zůstal jen na fasádě – dokonale zateplené domky polystyrenem mu přichystají skvělá zimoviště. „Pilouse zavane do domů a bytů z polí a lidi pak neví, co s muškami. Lákají ho barevné fasády domů, protože mu například žlutá a oranžová barva fasády připomíná pole," řekl deratizátor Martin Ledvina.

Teplé dny jsou také příjemným lákadlem komárů. Pokud vám už lítají kolem televize, není to nic neobvyklého. Vlhko a teplo připravilo pro komáry ideální prostředí. „Možná se to nezdá, ale komáři, mouchy a mušky jsou jedním z nejčastějších problémů po zimě. Můžeme proti přírodě bojovat, ale je to nevyhraný boj, protože lidé používají spoustu odpuzovačů a přípravků, které koupí na internetu a podobně. Pravidelně přípravky používají, ale postupem času se prostředí stává rezistentní a těžko se škůdců a nechtěného hmyzu zbavíte," doplnil.

Přitom stačí opravdu málo. Pokud vaše mucholapky nestíhají a vy se divíte, jak se do uzavřeného domu dostalo tolik mušek, hledejte příčinu přímo v zavřeném okně. To má totiž ve svém rámu odvětrávací spáru. Je tedy třeba vaše okno připravit na zimu i na jaro – pravidelně vytírat a vystříkat přípravkem s dlouhodobým působením, který vám jistě nějaký odborník doporučí.

Vedle běžného problému, který nás všechny trápí asi stejně – čili poletování much pod lustrem – naši domácnost může obývat jiný hmyzák, se kterým hovění v křesle už tak pohodlné není – je jím štěnice.

Těch je na Tachovsku opravdu více než dost. Ty si s sebou přenášíme. Jedeme na dovolenou, nebo někdo přespává na ubytovně, pak přejde na jinou a tak podobně. „V dnešní době je někdy hygiena přehnaná, ale často se nachází lidé, kteří ji nedodržují vůbec a to jsou lidé, kteří štěnice potom šíří. Často se stává, že lékaři i pacienti zaměňují štípanec od štěnice se svrabem. A zlikvidovat štěnice svépomocí, to je devadesátiprocentní neúspěch. Jde o opravdu odolný hmyz, stejně jako šváb. Na Tachovsku se jich vyskytuje opravdu hodně. Je to i tím, že se zde vyskytuje hodně ubytoven. Ty jsou tedy pod trvalým dohledem, ale nikdy není zaručené, že až vyprchá účinná látka, že se tam neobjeví znovu. Na jedné ubytovně v Tachově bylo odhadem asi sto tisíc štěnic na jedné matraci. Nájemník se styděl cokoliv ohlásit a nechal to dojít až takhle daleko. Zde byly štěnice i pochytané v pavučinách, přitom běžně jsou poschovávané. Pán, který štěnice celou dobu živil svojí krví, už nemohl ani chodit, jak z toho byl vysílený," povyprávěl Ledvina.

Nejčastěji si štěnice domů přivlečete dovozem nábytku a oblečení z bazarů, z hromádek, běžně se stává, že lidé si z popelnic vyhrabou zbytky oblečení a hned je neštěstí na světě.

Stejně odolným hmyzem je šváb, říká se, že přežije i výbuch atomové bomby. O tomto nechtěném spolubydlícím a jeho likvidaci vám v průběhu měsíce přineseme reportáž přímo z Tachovska.