Zloději uren znovu udeřili. Po hřbitově v Kladrubech se jejich terčem tentokrát staly pietní místa ve Svojšíně a Černošíně. Ve Svojšíně se minulý týden ztratila měděná urna i s lidskými ostatky. „Jeden z nájemců nám oznámil, že má poškozený hrob. Šli jsme se na hřbitov podívat a zjistili jsme, že jsou poškozená i další hrobová místa,“ informoval nás Tomáš Petráň, svojšínský zastupitel.

Sám si pak povšiml, že na jednom z hrobů chybí urna. „Okamžitě jsem majitelku kontaktoval a ptal se, zda ji třeba neodnesla. Byl jsem ujištěn, že nikoli. Nahlásil jsem tedy krádež policii,“ popsal námPetráň sled událostí. Obětí zlodějů se stala svojšínská zastupitelka Marcela Pomyjová. „Ukradli mi urnu s dědečkovými ostatky. Ta babiččina na místě zůstala. Asi zloděje někdo vyrušil,“ míní zastupitelka.

„V první chvíli jsem pociťovala naprosté zoufalství. Je to pro mne naprosto nenahraditelná ztráta. Kdyby měl ten člověk alespoň tolik slušnosti a vzal si jenom urnu. Nádobu s ostatky mohl klidně položit vedle,“ svěřila se nám Marcela Pomyjová se svými pocity. Kdyby prý záleželo na ní, nechala by zloděje přivázat na náměstí k pranýři. „Ať ho lidi klidně poplivou. Příště by si rozmyslel, zda půjde znovu krást,“ uvedla.

Druhý případ se odehrál v Černošíně, kde byla dosud také neznámým pachatelem odcizena urna i s lidskými ostatky. „V obou případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a hanobení lidských ostatků,“ informoval nás Václav Blahník, mluvčí tachovské policie. Pachateli hrozí trest v odnětí svobody v trvání dvou let nebo peněžitý trest. Mužům zákona se dosud nepodařilo vnést jasno do krádeže uren v Kladrubech. „Provádíme šetření ve sběrnách a zaměřujeme se i na obchody se starožitnostmi,“ dodal Blahník.

Glosa autora je zde