„K zajímavým zastavením na trase dlouhé téměř čtrnáct kilometrů, měřeno krokoměry některých přímých účastníků, patřila určitě meteorologická stanice, Šibeniční vrch s krásným výhledem na zříceninu hradu Přimda, právě opravovaný kostel Svaté Apoleny a Málkovské údolí s památným stromem, Lípou Jindřicha Kolowrata. Vítaným zpestřením se stal rak říční, kterého se podařilo objevit při přechodu Bezděkovského potoka," uvedla Milena Prokopová z pořádající Správy CHKO Český les.

Pojďte s námi 
do přírodyDalší z akcí z cyklu Pojďte s námi do přírody, které organizuje Správa CHKO Český les zavede návštěvníky za mechorosty do oblasti Dyleně. (28. května, 10:20 hod vlaková zastávka Dolní Žandov.) Následovat bude výprava do západní části Chebské pánve. (29. května, 10:20 hod vlaková zastávka Skalná). Na Tachovsku se první z akcí koná v Michalových Horách, kde tématem bude návštěva nejmenšího městečka Čech, kde se zastavil čas. (11. června 9:30 hod na náměstí v Michalových Horách).

Jedno ze zastavení se odehrálo u zříceniny kostela sv. Apoleny. „Apolenský potok je jeden z nejkrásnějších, i když má částečně uměle napřímené koryto podobně jako u potoka Kateřinského," poukázal průvodce Kůs a dále se zmínil o cestě vedoucí na Novou Ves. „Ta kdysi celá vyhořela a dál silnice pokračuje na Železnou, kde dříve bylo známé tokaniště tetřívků. Na jedné louce bývalo i třicet párů tetřívků," dále vyprávěl a popisoval, jak ho v minulosti s dalšími kolegy pozvali lesáci a společně viděli tok vzácného opeřence. „Jenže ze Železné přijeli pohraničníci a museli jsme místo opustit, i když jsme nebyli v zakázaném pásmu. To bylo poprvé a naposledy, co jsem viděl tolik tetřívků tokat, dnes už tu tuším žádní nejsou." Trasu organizátoři zvolili tak, že se šlo po hřebenech Přimdského lesa, který tvoří i evropské rozvodí Černého a Baltského moře. „Zastavili jsme se u meteorologické stanice. Je tu z důvodu specifického klimatu a monitoruje fronty přicházející ze západu."

Cestou přes Málkovský vrch se výprava vydala ke sv. Apoleně. „Toto je taková ta kulturní část zdejšího mystického místa s velice zajímavou historií. Dále se vydáme přes Málkov, kde si připomeneme historii z roku 1945 a kde byl nalezen hrob německých vojáků," popisoval Kůs, co ještě mají účastníci před sebou. Společně pak došli k rybníčkům u Málkova a kolem luk, kde rostou vzácné vstavače a dále na Orlov. „A cestou se ještě zastavíme v bažinách, kde vlastně pramení řeka Úhlavka."

Zoolog a průvodce Evžen Kůs má ke krajině v okolí Přimdy velice blízko, vyrůstal zde a také se toulal zdejším krajem. Například kolem zříceniny sv. Apoleny procházel či projížděl nesčíslněkrát. Před sedmi lety ho ale místo překvapilo a více zaujalo. „Byla zde taková provizorní boží muka a tam kytice. Přišel jsem blíže a ona byla sice z umělé hmoty, ale dal ji sem zřejmě někdo z původních obyvatel, vždyť pro Němce byla sv. Apolena poutní místo. Ještě tu pořád nějaký vztah je, podobně jako na Bažantově, kde je kříž s nápisem: buďte pozdraveni staří rodáci."