Investor ji chtěl původně vybudovat v nedalekém Černošíně, tam však zastupitelé o její stavbě vůbec nejednali. Proto hledal novou lokalitu, kterou mělo být právě Stříbro.

„Město tak nemá v současné době žádné povinnosti zařízení budovat," uvedl Deníku starosta města Bohuslav Červený. Právě okolnosti přijetí záměru ležely veřejnosti v žaludku. Už v dubnu se zastupitelé stali terčem kritiky za postup, kterým na poslední chvíli záměr vložili do programu jednání zastupitelstva a který poté schválili. Pondělní výsledek tak mnozí berou jako satisfakci. Občané také měli velké a neskrývané obavy o vliv stavby na životní prostředí. „Jsme rádi, že tady spalovna nebude. Myslím, že by poškozovala prostředí, zejména ovzduší," uvedla s úlevou Jitka Radová ze Stříbra. „Petice jistě pomohla k tomu, že zastupitelé od záměru upustili," komentoval člen petičního výboru Pavel Spisar.

Na zastupitelích bylo zřejmé, že jednají pod tlakem petice, kterou podepsalo téměř 2700 občanů. „Necelých šest set obyvatel je proti budování zplynovny vůbec, zbytek si ji nepřeje v těsném okolí města," uvedl ještě před hlasováním o zrušení tohoto bodu starosta. „Výsledek signalizuje, že město není kategoricky proti, ale že mu vadí umístění stavby v blízkosti zastavěné části," řekl dále Deníku.

Město však chce pokračovat ve sbírání informací o technologii, která měla ve Stříbře likvidovat odpady. „Věřím, že vytvoříme skupinu, možná složenou ze členů petičního výboru i některých zastupitelů a budeme průběžně získávat informace. Jestli tato spalovna ve městě jednou stát bude nebo ne, to nevím. Ale odpady řešit musíme. Musíme hledat cesty k jeho likvidaci," poznamenal Červený.

Uvažované zařízení zpracovává odpad plazmovým zplyňováním, produktem je plyn využitelný pro výrobu elektrické energie.