„Pod plachtou máme uskladněnou kukuřičnou siláž," uvedl jednatel společnosti Zevyp Stanislav Eberl. „Tím, že z ní zloděj ukradl plachtu silážního vaku, se stala naprosto neupotřebitelnou. K siláži se dostal vzduch a tím nastartoval proces chemických reakcí. Uvnitř se mohou objevit plísně, toxiny a krmit tím rozhodně nemůžeme. Navíc nám vzniknou další náklady na likvidaci."

Do šedesát metrů dlouhého silážního vaku se vejde třicet vagónů kukuřičné siláže. Zloděj odřízl něco přes třetinu plachty. Znehodnotil tím polovinu krmiva. „A zrovna letos to bude s krmivem špatné. Z prvních sečí jsme sklidili o třicet procent míň, a kdo ví, jak to bude vypadat s druhou sečí a s kukuřicí," posteskl si Eberl.

„Vzhledem k tomu, že hodnota odcizené plachty je čtyři tisíce korun, šetříme tento případ pouze jako přestupek proti majetku. Škodu, která vznikla následně, bude muset majitel vymáhat přes občansko – právní soud," uvedla tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. To bude samozřejmě možné pouze tehdy, pokud policie zloděje vypátrá.

Podle jednatele, šel zloděj, ale spíše zloději, najisto. „Vybral si dobu, kdy sem nejezdíme. Stalo se to v době od nedělních sedmi ráno do pondělních devíti hodin," uvažoval Stanislav Eberl. Pochybuje o tom, že by zloděj odstranění plachty zvládl sám. Zřejmě museli být minimálně dva a na pole přijet s traktorem nebo vozíkem za auto. A rozhodně to nebyla práce na pár minut, možná mohl někdo něco vidět. „Vybral si navíc tu silážní plachtu, na kterou nevidím z kanceláře společnosti. I podle toho usuzuji, že to mohl být někdo místní, kdo dobře zná situaci."

Protože se plachta ze silážního vaku neztratila poprvé, vyšli zemědělci zájemcům o ni vstříc. „Lidé jí používají například jako izolaci pod beton, na záhony jahod nebo s ní přikrývají dřevo. Nabídli jsme jim prostřednictvím Kladrubského zpravodaje nebo na cedulích umístěných u siláží, že jim použitou plachtu dáme zadarmo. Alespoň ji pak nemusíme likvidovat přes skládku. A lidé si k nám pro ni chodí. Tenhle asi potřeboval větší kus," řekl jednatel zemědělské společnosti.