Vítězství KSČM sice bylo jednoznačné, ale náskok nebyl takový, jaký ve volbách do krajského zastupitelstva získala před čtyřmi roky ČSSD. Ta získala 42 procent hlasů, zatímco letos necelých sedmadvacet. Komunisté dostali letos od voličů z Tachovska 31,7% hlasů, třetí pak skončila ODS s necelými devatenácti procenty.

Volební účast na Tachovsku byla nejnižší v kraji. K urnám přišlo 32 procent voličů.

V krajském zastupitelstvu bude mít tachovský okres pětinásobné zastoupení. Budou to František Podlipský a Josef Švarcbek (oba KSČM), Václav Votava a Jiří Struček (ČSSD) a Věra Rubáková (ODS).

Pozici náměstka hejtmana bude v novém zastupitelstvu obhajovat Jiří Struček. „Levice má podobný počet mandátů jako v minulém zastupitelstvu, takže myslím, že rada bude pokračovat v podobném složení, jako dosud, i když nějaké změny v ní určitě nastanou," vyjádřil se Deníku. „Pokud dostanu šanci a příležitost, budu se snažit tachovskému okresu pomoci. Tachovsko je hospodářsky slabý okres a pomoci mu by mělo být společným zájmem napříč politickým spektrem," uvedl Struček.

Pomáhat regionu, za který byla zvolena, chce také Věra Rubáková. „Jsem samozřejmě moc ráda, že jsem se do zastupitelstva dostala," vyjádřila se. „Udělali jsme pro úspěch ve volbách maximum. Děkuji tak za všechny hlasy, které jsme získali. Udělám pro Tachovsko kus práce," slíbila Rubáková.

Snahou Václava Votavy bude i nadále kraj nezadlužovat. „Nezadlužili jsme jej za minulé volební období a budeme dělat vše pro to, abychom kraj nezadlužili ani teď," uvedl. „V zastupitelstvu bychom měli klást důraz na zdravotnictví, dopravu. Problémem je stav komunikací druhé a třetí třídy. Tachovsko pak nejvíce trápí nezaměstnanost, proto potřebuje pomoc zejména v této oblasti," vyjádřil se Deníku Votava. Ten je s výsledkem voleb spokojen, ale netajil rozčarování, že ČSSD byla na Tachovsku poražena. „Celkově mám radost, že levice na Tachovsku vítězí, ale jsem trochu rozčarován, že nás KSČM v okrese předstihla, i když konkrétně ve Stříbře a v Tachově jsme vyhráli," vyjádřil se.

Staronovým krajským zastupitelem je František Podlipský. Ten chce pokračovat ve své dosavadní pomoci obcím tachovského okresu. „Pokud to bylo možné, zúčastňoval jsem se zastupitelstev obcí, abych věděl o problémech, které řeší. Snažil jsem se jim v rámci možností pomáhat, když se na mě obrátily. Třeba v otázkách pozemků, dotací a podobně. V tom chci samozřejmě pokračovat, otázka je, jakou budeme mít po koaličních jednáních možnost," uvedl s tím, že děkuje voličům za účast a všem zvoleným kandidátům bez rozdílu politické příslušnosti blahopřeje.

Jeho stranický kolega v zastupitelstvu Josef Švarcbek je také připraven pro okres pracovat. „Slibuji jen práci, práci, práci. Jen hlupáci slibují, že když někam přijdou, že něco změní. Jedinci nic nezmění, pokaždé se musí hledat konsenzus. Neslibuji nic, co nemohu dát. Nejdůležitější je jen jedno, dát lidem práci, za kterou by měli slušnou mzdu. Je ostuda všech stran, že chodí tak málo lidí k volbám, až bude účast sedmdesát procent, tak to bude vypadat jinak, ale tahle účast svědčí o tom, že v republice není něco v pořádku," vyjádřil se Deníku. „Mrzí mě, že Pospíšil řekl, že bude jednat se všemi demokratickými stranami, kromě komunistů. Jinak děkuji všem voličům za projevenou důvěru," dodal Švarcbek.