Pražský Barrandov je skvělá adresa. Majitel jedné z tamních nemovitostí nechtěl sázet pouze na svůj úsudek, a proto se obrátil na odborníky, v tomto případě odbornice: „Mám byt s dispozicí 4+kk o výměře 114 metrů čtverečních a k tomu skoro třicetimetrovou terasu. Chtěl bych především vyřešit prostor kuchyně s obývákem a zároveň mít doma dostatek úložných prostor. Rovněž po vás chci navrhnout podobu ložnice, předsíně, pracovny a obytné terasy.“

Přibližně v tomto duchu se nesla slova směřovaná na dvojici Annu Nižňanskou a Annu Podroužkovou, jejichž úkolem tak bylo dát prostoru řád, chytrost, funkčnost a samozřejmě i krásu s noblesou. Ústředním tématem se pro autorky stala kuchyně spojená s obývákem a jídelnou.

Obytný prostor je dokonale uzpůsobený pro početnou rozrůstající se rodinu majitelů i jejich přátele
Budova staré školy byla v žalostném stavu. Manželé ji poměnili v rodinný dům

„Zvolily jsme variantu kuchyně vedoucí přes celou jednu stěnu obývacího pokoje v kombinaci s ostrůvkem, který navýší pracovní plochu. Vše zároveň slouží jako alternativní místo pro posezení a současně pomyslně odděluje obývací a kuchyňskou část,“ sdělila dvojice, která se rozhodla svůj počin přihlásit i do prestižní architektonické soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Ostrůvek jako šperk 

Dámy z ANNY Architects přistoupily k ostrůvku jako ke šperku. „Vybraly jsme lesklé bílé keramické obklady. Horní část kuchyně je v bílém laminu, pracovní deska zase z umělého kamene himacs. Spodní skříňky jsou v dekoru světlý dub. Úchytky jsou zlaté. Vedle vstupních dveří do obývací části jsme integrovaly jako součást kuchyně barový kout. Ten je určený ke skladování vína a také pro umístění kávovaru,“ přiblížily svůj počin.

Obývací pokoj pak ve svém návrhu rozdělily na jídelní a odpočinkovou část. V ní samozřejmě nechybí pohodlný gauč, křeslo a konferenční stolky.

Na tomto snímku ještě nebyla terasa doplněna o nábytek a truhlíky.Na tomto snímku ještě nebyla terasa doplněna o nábytek a truhlíkyZdroj: se svolením Grand Prix architektů a ANNY Architects

Do pracovny a ložnice navrhly jednoduché klasické vestavné skříně. Vše doplňuje pruh sloužící jako knihovna a také jako místo pro umístění různých pořadačů či krabic s věcmi. Architektky zvolily za materiál bílé lamino v kombinaci s dubovou dýhou. „Dýhou jsme dále obložily i box v předsíni, který v sobě skrývá druhou koupelnu, šatnu a pračku,“ přiblížily.

Dům v Moravském Krumlově
Černá jako symbol díry. Dům barvami provokuje a je plný světla

A je tu ještě velká terasa, na kterou se vstupuje z obývacího pokoje. „Majiteli jsme navrhly, aby ji vybavil venkovní zahradní pohovkou, jídelním stolem a židlemi. A také, aby prostor orámoval dřevěnými truhlíky mořenými na černo. A do nich zasadil okrasné trávy, které nepotřebují velkou údržbu,“ doplnily Anna Nižňanská a Anna Podroužková.