Blbá. Taková je nálada v české společnosti čtyřiadvacet let poté, co takto atmosféru v zemi pojmenoval Václav Havel. Dva roky zemi sužuje pandemie, která ne a ne ustoupit. Ohrožení fyzického zdraví se mísí s vážnými psychickými problémy.

Neustálé střídání prezenční a distanční výuky, nejistota i strach z testů ničí bezpečný dětský svět. Ten už častokrát nemohou zajistit ani rodiče, kterým chodí složenky s brutálně zvednutými zálohami na plyn a elektřinu. Zdražuje úplně všechno.

Kateřina Perknerová
Potlesk pro Fialu

Ani politická situace není růžová. Volby sice vyhrála opoziční pětikoalice, ale Andrej Babiš získal silný mandát zosobněný nejpočetnějším poslaneckým klubem. Společnost tak nadále zůstává názorově rozdělena.

Neklid způsobila i prezidentova hospitalizace a jeho následný vrtoch nejmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí. Miloš Zeman nakonec ustoupil a rozhodl se Fialovu vládu vpustit do Strakovy akademie hlavním vchodem a bez ztráty kytičky. Je to začátek změny?

Všechno má v rukou premiér a jeho tým. Pravděpodobně zvládne slábnoucí covidovou vlnu i pomoc rodinám nejvíc ohroženým energetickou chudobou. Seškrtá provozní výdaje státu a některé zbytné investice. Tím stlačí schodek na příští rok pod 300 miliard. Jde o technické kroky, které by měla zvládnout každá politická reprezentace.

Martin Komárek.
Ráj a peklo českých měst

Důležitější bude jeho schopnost komunikovat s občany a opozicí.

Výsledek jednání s Milošem Zemanem je povzbudivý. Petr Fiala dokázal, že není jenom noblesní, avšak také odhodlaný konzervativec. Bude-li s lidmi mluvit na férovku a říkat i nepříjemné pravdy naplno, může to mít zásadní pozitivní efekt, kdy se permanentní nedůvěra začne měnit v důvěru. A blbá nálada přes všechen objektivní marasmus v náladou dobrou.