Zájemci o sobě musejí vejít ve známost už teď. Podle průzkumu agentury STEM/MARK si totiž voliči přejí seznámit se s kandidáty co nejdříve. Bývalý šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel mi sice po svléknutí uniformy tvrdil, že po prezidentském křesle netouží, neboť aktivní politické angažmá nevnímá jako nejlepší službu státu. Po roce a půl je ovšem všechno jinak. Kdyby nebylo zbytí, šel bych do toho, říká Pavel dnes. Rojení ruských agentů nebo čínské výhrůžky jsou dozajista dobrým důvodem pro změnu názoru. Bývalý velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě Petr Kolář by v případě Pavlovy úspěšné mise asi nepohrdl kancléřským úřadem.

Hlava je lepší než manuál

Pravice vykazuje známky nervozity. Václav Klaus junior v TV Barrandov přitakal Michaelu Kocábovi, že by také nechtěl na Hradě bývalého člena KSČ, tudíž si nemyslí, že by tam měl sedět generál Pavel. Vida, tábory se už formují. Po síti kolují vtipy, že příště se proti sobě postaví bývalí komunisté a rozvědčíci Babiš a Pavel. Současný premiér hradní klání odmítá. Prý je exekutivní typ, neumí mluvit, je Slovák atd. Přesto podle zjištění sociologů má aktuálně největší šanci na vítězství. Petr Pavel obsadil čtvrté místo, třetí skončil senátor Pavel Fischer.

Lidé si přejí na Hradě nestraníka s politickými zkušenostmi a morálním kreditem. Dosaďte si, koho libo. Asi moc nepřekvapuje, že po smrti Karla Gotta se na druhém místě prezidentského žebříčku objevil Marek Eben. Noblesní moderátor, herec, hudebník. Absurdní, řeknete si na první dobrou. Ale proč vlastně? Minimálně bychom měli jistotu, že by v rozhlase nemluvil vulgárně, elegantně by tančil na hradních bálech a na jeho inauguraci by mohly dorazit hvězdy Karlovarského filmového festivalu. Kdo z vás to má?

Copak je to za špiona