Je na tom Česká republika bledě a čeká ji jeden z nejtěžších roků v její samostatné historii, jak řekl premiér Petr Fiala v „nerůžovém“ novoročním projevu? Nebo vzkvétá, protože má šesté nejnižší zadlužení v EU a je devátou nejbezpečnější zemí světa, což sdělil občanům v týž den jeho předchůdce Andrej Babiš?

To rozsoudí čas a schopnost nové vlády zvládnout tři největší výzvy: covid, skokové zdražování a zadlužení státu.

Roman Gallo
Víra a nevíra

Chápu, že k prvnímu večeru roku se nehodí příliš velká míra konfrontace, ale osobně bych přivítala daleko jasnější sdělení. Třeba konkretizaci českých národních zájmů, jimiž se politici zaklínají, ale každý za nimi vidí něco jiného.

Patří k nim podle pětikoalice Zelená dohoda pro Evropu? Pokud ano, jaké bude mít z domácího pohledu parametry? S kým bude prosazovat zařazení jádra k čistým podporovaným zdrojům. S Německem, které bude proti? S Francií, jež by byla přirozeným spojencem? Těžko se jím ale stane, když podmínky tendru na dostavbu Dukovan vyřadily všechny účastníky (včetně francouzského EdF) kromě americko-kanadského Westinghausu.

Připojí-li se ČR ke snaze Evropské unie o energetickou nezávislost podporou obnovitelných zdrojů, musí středopravicová vláda upozadit prezidenta Miloše Zemana. Fiala v nedělní Partii neodpověděl na otázku, zda se nejdůležitější summit českého předsednictví bude konat na Pražském hradě jako hold Zemanovi.

Luboš Palata
Svět 2021. Na čínský virus máme vakcínu, na Čínu ne

Mají-li vládní plány znít důvěryhodně, pak nesmí. Nebo si snad Fiala myslí, že evropští lídři jsou zvědavi na Zemanova moudra o příteli Putinovi a ekologických teroristech z Bruselu?

Ministerský předseda také nesdělil, kde vláda ušetří osmdesát miliard, ačkoliv chce kupříkladu daleko víc testovat a firmám vše hradit. Obří schodek se nesníží pouhými škrty na provozu státu. Bude se muset škudlit i na lidech. Tímto faktem mělo nelakování narůžovo začít.