„Už aby byly Vánoce!“ povzdychne si každou chvíli v průběhu celého roku jeden náš známý, velký vtipálek před Bohem. Začíná s tím obvykle už v lednu, a to bývá odměněn uznalým mručením za dobrý vtip, neboť v té chvíli mají všichni ještě plné zuby salátu a cukroví, které se zázračně dokázaly během několika dnů dostat ze stádia „nikdo to nejezte!“ do fáze „proč to nikdo nejíte?“

V únoru se vtip přesouvá do kategorie vtipů skoro trapných, aby pak v dubnu definitivně zaujal výsadní postavení nejtrapnějšího vtipu, který kdo může říct.

Jakub Horák
Pěna dní: Mají mít Češi děti?

Autor je spisovatel

Prudká změna nastává v létě. Říci „Už aby byly Vánoce!“ někde u moře v červenci či v srpnu svědčí o vybraném smyslu pro absurditu, neboť co absurdnějšího můžete říct ve chvíli, kdy máte spálená záda nebo se bojíte opustit hotelový pokoj s vědomím, že se venku upečete.

V takovou chvíli jsou Vánoce naprostým protipólem reality a je tomu tak nepochybně díky jejich ladovským aspektům, tedy metrovým závějím a mrazíkům na oknech, což jsou neoddiskutovatelné atributy Vánoc, ať už skutečně dorazí koncem prosince, nebo někdy později či vůbec. Protože idealizovaná vzpomínka je stejně ta nejkrásnější– a i když podle údajů meteorologů je většina našich Vánoc bez sněhu, přesto v našich vzpomínkách budou ty nejzasněženější.

Nicméně zpátky k našemu vtipálkovi. Jak léto končí, síla jeho vtipu začíná opět slábnout. Začíná být totiž nejasné, zda to jako vtip myslí, anebo – říkají si ti lidé, kteří ho příliš dobře neznají – zda opravdu po Vánocích netouží.

Jakub Horák
Pěna dní: Staří a mladí

V tu chvíli začne docházet k těm trapným okamžikům, které všichni dobře znáte, když řeknete vtip, špílec nebo nějaký ironický hlod a někdo vám na něj zcela vážně přisvědčí. V takovou chvilku, kdy na ironicky míněné „už aby byly Vánoce“ některá kolegyně v září odpoví „jé, my se už taky tak těšíme“, tak je jasné, že potenciál vtipu byl vyčerpán. Neboť vtip obíhá okolo reality jako Země okolo Slunce, a když je nejblíže, tak naopak nejvíc studí.

Tento týden však můžeme zvolat beze strachu: Už aby byly Vánoce!

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.