Po dvou sezonách, do kterých zasáhla pandemie koronaviru, musejí vlekaři letos čelit dalším potížím, především vysokým cenám energií.

„Zastavili jsme veškeré investice i tvorbu rezerv na údržbu a opravy, omezili jsme zasněžování,“ vypočítává dopady krize Martin Dubský, vedoucí areálu Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Ty se projevily i v ceníku. „Nezdražovali jsme prakticky od roku 2016. Stále se snažíme mít ceny přijatelné pro rodiny, větší část inflace jsme proto vzali na sebe,“ podotýká Dubský.

Dospělý lyžař, který si chce na sněhu užít celý den v hlavní sezoně, dnes musí počítat s částkou přibližně 700 korun. To je zhruba o stovku víc než před třemi lety. Ve Špindlerově Mlýně to však může být i více než dvojnásobek. Kdo chce ušetřit, musí radovánky na sněhu plánovat a nakupovat v předstihu on-line. V případě velkých resortů může být cena na e-shopu nižší až o 30 procent.

Ceny dětských skipasů se pohybují nejčastěji mezi 500 a 600 korunami. Čtyřčlenná rodina vydá za pětidenní lyžovačku průměrně deset tisíc korun.

Malé dětské slevy

Především pro rodiny s dětmi tak mohou být atraktivnější německá či rakouská lyžařská střediska, která nabízejí vyšší dětské slevy, než je tomu na svazích v Česku, na Slovensku či v Polsku. A častěji také rodinné jízdné. Například v krušnohorském středisku Holzhau, ležícím nedaleko Moldavy, mohou děti lyžovat pět dní za pouhých 50 eur.

I v Česku se však stále najde řada středisek s příznivými cenami. Jedním z nich jsou i nedaleké Klíny u Litvínova. „Areál je v provozu celoročně, je tu lanovka, zip-line i bobová dráha, navíc máme zafixované ceny energií,“ vypočítává pokladní Eva Polmová výhody, díky kterým tu ani letos cena celodenního skipasu nepřesáhne 550 korun.

Ne všude mají takové štěstí. Na Pustevnách, které donedávna patřily k nejvyhlášenějším střediskům v zemi, nefunguje ani jeden vlek. Mimo provoz je také areál Jedlová v Lužických horách, kde se čeká na povolení pro stavbu sedačkové lanovky. A ve Velkých Karlovicích letos kvůli vysokým nákladům přestali udržovat velkou sjezdovku Razula.