Co vás vedlo k otevření stánku u cyklostezky?
Ty nejlepší nápady se rodí u piva, a nebylo tomu jinak ani tady. Přišel s tím jeden štamgast, který mě na tuhle myšlenku přivedl. Slovo dalo slovo a při debatě o tehdy nově vznikající cyklo-stezce č. 38 se zrodil nápad, že by bylo dobré využít deset let zkušeností práce číšníka a otevřít občerstvení. Byli jsme asi tři, kteří jsme to měli v plánu, ale jen my jsme to dotáhli do konce. Nápad vznikl v roce 2007 a 7. července 2008 jsme otevírali, takže už je za námi pěkná historie. Vše jsme vybudovali na své zahradě, podotýkám bez dotací, protože někteří si myslí, že jsme na to peníze dostali. Začínali jsme od píky. Postupně jsme vše budovali. Na začátku jsem tady sedával i kvůli pěti lidem denně, než se sem lidé naučili jezdit.

Rozhledna Diana.  Nachází se na Výšině přátelství západně od lázeňského centra Karlových Varů.
Karlovarské vyhlídky: lázeňský cyklovýlet člověka překvapí výživností

Proč právě název Občerstvení U Koz?
Máme tady ovce a kozy, a právě ty byly hlavními aktéry, proč takový název. Poměrně dlouho jsme přemýšleli, jak stánek pojmenovat, a nakonec stačilo trochu naslouchat lidem a název si vymysleli sami. Častokrát totiž do telefonu říkali: „Jsem u koz! Přijeď.“ Od roku 2011 má tedy místo svůj oficiální název Občerstvení U Koz.

Češi v pohybu.Zdroj: DeníkZastavení se stalo velmi oblíbeným, čím to je?
Začínali jsme s pár bednami piva na týden a nyní už točíme sudy piva a limonádu pro děti a občerstvení. Lidé uvítali, že se mají kde zastavit, odpočinout, doplnit síly. U nás se jim líbí právě to, že je tady domácí prostředí. Myslel jsem, že to tady zvelebím, ale lidé mě přesvědčili, že nechtějí, že chtějí tohle obyčejné posezení. Jezdí sem na kolech, na bruslích, ale někteří i pěšky při procházce. Vše závisí na počasí.

Po několika letech jste založili i cyklotým. Kolik vás je?
Scházela se zde stále početnější skupinka cyklistů, která se více stmelovala, až v květnu roku 2014 jel Krále Šumavy oficiálně první jezdec za A-Team U Koz, který byl následně založen a postupně se rozrůstá. Máme cca 35 členů, někteří jezdí pravidelně na akce, někteří se nám odstěhovali. Abychom mohli lépe reprezentovat, napadlo jednoho z nich vytvořit i týmové dresy, a tak v roce 2015 byla vyrobena jejich první generace, druhá trochu oživenější vznikla v roce 2017. Jezdíme na různé vyjížďky, někteří na závody v Čechách i v zahraničí a srdeční záležitostí je Král Šumavy.

Co byste si do budoucna přál?
Aby to všem pořád šlapalo a byli jsme zdraví.

Hrad ve Velharticích založili na konci 13. století pánové z Velhartic.
Na kole po západních Čechách: Krása, nostalgie, památky a mrazící tajemno