Za oknem muškáty, pod ním stádo bečících ovcí. Jaký byl život na podkrušnohorském hrázděném statku v minulém století, si mohou vyzkoušet lidé ve skanzenu Stará Ves při chomutovském zooparku. A to včetně hospodaření a nocování.

Ozubnicová trať Tanvald – Harrachov. Jediná ozubnicová železniční trať v republice je zároveň nejstrmější tratí u nás. Proto je pro provoz vlaků nutný ozubený pás mezi kolejemi, do kterého zapadá zubené kolo lokomotivy.
Známé i neprobádané Jizerky: udiví jablonecká bižuterie či protržená přehrada

„První patro jsme vybavili jako útulnou chaloupku. Kdo se v ní ubytuje, dostane prostor, aby prožil hezký čas v krásném přírodním prostředí,“ nastínila ředitelka zooparku Věra Fryčová. Zpestření nocležníkům přinesou drobné úkoly ze života na statku. „Najdou tu malý manuál, podle kterého třeba mají dát v 9 hodin vodu a seno ovcím. Kydat hnůj nebudou muset,“ ubezpečila s úsměvem.

Kam vyrazit za skanzenyZdroj: Deník„Časem můžeme dát do uzavřeného prostoru pár slepic a říct: Najděte vajíčka a udělejte si je k snídani. U statku si můžou natrhat bylinky, k využití je ohniště za stodolou a nedaleko rybník, kam můžeme dát loďku,“ prozradila ředitelka, s jakými dalšími náměty pracovníci zooparku pracují. Přízemí statku zůstane stejně jako dosud výstavní, zájemci tam stále mohou chodit jako do muzea. Zavřené má být jen v době, kdy bude statek obývaný. Nápad otevřít skanzen pro zážitkové bydlení vykrystalizoval v době nouzového stavu, kdy se na pár týdnů vše zastavilo. Pohyb lidí a s tím i příjmy zooparku.

„Přemýšleli jsme, jakým způsobem obohatit nabídku pro návštěvníky s tím, že by nám to mohlo přinést nějaké finanční prostředky,“ nastínila Fryčová. „Protože byly kvůli koronaviru uzavřené hranice, předpokládali jsme, že lidé budou trávit dovolenou v Česku,“ dodala.

Památná hora Říp patří mezi nejvýznamnější místa české národní historie. Vztahuje se k ní pověst o příchodu Čechů do země.
Malebné hory, víno z Čech i temná minulost. To vše nabízí okolí Litoměřic