Jan Bejvl z Plzně je vášnivý sběratel LEGA, ze kterého dokáže postavit neskutečné výtvory. S podomácky vyrobenými motorovými buginami se dokonce účastní i závodů. „Originální stavebnice se vždycky jednou postaví, hotový výtvor se na chvílí umístí na výstavku a pak rozebrané stavebnice putují do pečlivě roztřízených a specializovaných beden a bedýnek k dalšímu využití,“ zapáleně popisuje Jan Bejvl. 

Firma LEGO vznikla v dílně dánského truhláře Ole Kirk Christiansena, který roku 1932 z nedostatku jiné práce začal vyrábět dřevěné hračky. Název LEGO byl o dva roky později vytvořen z dánské věty leg godt, což česky znamená „hraj si dobře“. 

Největší stavebnicí co do počtu dílků byla v roce 2017 představená replika vesmírné lodě Millennium Falcon z Hvězdných válek, která čítala 7541 dílků. V roce 2020 jej překonal model římského Kolosea od Roka Žgalina Kobeho, který obsahuje přes devět tisíc dílků. Mezi stavebnice s vysokým počtem dílků lze ještě zařadit model chrámu Tádž Mahal (5922 dílků), hasičskou základnu Lego Ghostbusters (4634 dílků) a modely londýnských staveb Tower Bridge (4295 dílků) a Big Ben (4163 dílků). 

Program LEGO je mimořádně úspěšný. Za půl století se vyrobilo kolem 600 miliard kostiček, v současnosti jich vzniká kolem 36 miliard ročně, to je v průměru asi 1140 kostiček každou sekundu.  Zdroj: Wikipedia

Za příspěvek moc děkujeme Janu Bejvlovi.