Co naplat, panská láska, ženská chuť a březnové počasí nejsou stálé, nic z toho nenapravíme, a tak je třeba ohlídat si zdraví naše i okolí, aby ta velká zkouška, jejímž znakem je vsudypřítomná rouška, dopadla co nejlépe pro nás pro všechny. Nevadí, alespoň si připomeneme některé drobné památky města Tachova, kolem kterých v kalupu všedních dní procházíme bez povšimnutí, či které již z pamětihodností města vymizely v čase minulém.

Tachov, město královské

S historickými zprávami o místě zvaném Tachov setkáváme se již od počátku 12. stol. Později byl vybudován při brodu na důležité obchodní stezce, zvané Norimberská, za panovníka Přemysla Otakara II., kamenný hrad, který nahradil starý vyhořelý dřevěný hrad z dob vlády knížete Soběslava. Opevněné královské město bylo již kolem roku 1300 obehnáno solidními kamennými hradbami, zároveň chránilo přístupy do této odlehlé části Českého království. Podrobnosti z počátků města Tachov i o jeho památkách viz průvodce Z. Procházky Tachov - město (1997).

Jako každé z našich královských měst, má i Tachov svou neopakovatelnou podobu, utvářenou po staletí událostmi v českém království i ve zdejším koutu při jeho hranici. Do zdí i dějin města vepsaly se počátky po jeho založení, také události období husitských i dalších válek. Po nich i časy nepříliš dávné je poznamenaly častými zvraty a peripetiemi překotného 20. století. Není divu, že Tachov je město oplývající řadou stavebních, církevních i historických památek, blíže expozice na tachovském zámku a v muzeu. Připomeňme alespoň některé ze současných i pozapomenutých artefaktů.

Přestavby a zaniklé kaple

Vinou pohnuté historie a přestaveb se v samotném Tachově i okolí řada staveb nezachovala, kupř. radnice, či špitál a kostel sv. Anny na předměstí. Tachovská radnice stávala ve městě již od dob Lucemburků, do r. 1848 v ní byla uložena sbírka starých zbraní; zmiňována je i bývalá mučírna, s příslušným vybavením nástroji. Ovšem radniční budova, která stávala na místě dnešní budovy okresního soudu, několikrát vyhořela a nakonec byla zlikvidována.

Odjakživa také stávala v Tachově nedaleko bývalé Horní brány malá Křížová kaple. Zdejší sochy později putovaly ke kapli na Vysoké, poté do kaple u kostela sv. Václava, některé jsou nezvěstné. Kaple při ústí Krvavé ulice, připomínající dobytí Tachova husity, přišla vniveč při rozšiřování zdejší silnice v roce 1948. Zmiňována je rovněž bývalá Hohensteinská kaple na Vysoké - namísto ní ční na vrchu novodobý památník vítězství husitů v bitvě s křižáky u Tachova; nověji vybudovaná rozhledna umožňuje pěkný rozhled do okolí, je zde i přírodní zázemí pro kulturně-společenské akce. 

Od šibenice po smírčí kříže

Středověký Tachov měl i právo útrpné, ještě koncem 19. stol. byl prý na Šibeničním vrchu severně od města, mezi silnicemi na Planou a k Březí, vidět pahorek tachovského popraviště Mělo základnu se třemi pilíři, mezi nimiž byla položena břevna šibenice; roku 1719 byla tu sťata vražedkyně dětí, v roce 1759 zde skončil život jeden z posledních odsouzených. Posléze v r. 1923 byl na tomto místě vybudován vodojem; u popraviště stávala mj. kaple sv. Floriána.

Velmi starými kamennými památkám města a okolí jsou tzv. smírčí kříže, často však měnily své místo a řada jich byla zničena. Zachován zůstal smírčí kříž při okraji parku naproti autobusovému nádraží, zmiňován je i kříž na soukromém pozemku ve Stadtrodské ulici. Některá boží muka jsou dnes součástí expozice Muzea Českého lesa v Tachově, prostší pozdně gotická boží muka stojí při silnici z Tachova do Světců. Pozoruhodný je kamenný reliéf z roku 1640 ve fasádě domu čp. 226 ve Volyňské ulici. Také Tachov míval svůj mariánský sloup, který byl stržen kolem roku 1973 a přemístěn do muzea; pomník císaře Josefa II., odhalený na tachovském náměstí r. 1881, zmizel už za první republiky. Ve městě bývalo v okolí mostů i několik soch sv. Jana Nepomuckého.Boží muka u křižovatkyZdroj: Pavel Nový

Naše malé připomenutí některých z drobných památek tachovských uzavíráme v parčíku naproti poliklinice, u pomníku americké armádě z roku 1990, který zastoupil bombardováním zničený památník obětem první světové války, ale to je již kapitola novější … Pavel Nový