Výstava bude zahájena 15. září v 16 hodin v černošínském muzeu a svá díla představí neprofesionální výtvarnice Jarmila Krynická, Lenka Vokrojová a Věra Matoušková.

A vernisáž bude pojata poněkud netradičně, její součástí totiž bude workshop. Po zahájení výstavy si zájemci můžou vyzkoušet malovaní pod vedením Jarmily Krynické.

Jak se autorky potkaly, vyprávěla Lenka Vokrojová. „My jsme se seznámily na inzerát, který dala Jarmila Krynická se slovy Nabízím výuku malby olejem, a to bylo v roce 2014. Přihlásily jsme se dvě, právě s Věrou Matouškovou z Damnova.“

Jak dále uvedla, všechny tři malířky si padly do oka a jsou nejen kolegyně z oboru, ale také se spřátelily. „Scházíme se často, vlastně pravidelně každý týden. Malujeme u Jarmily v ateliéru v Pavlovicích. Já hodně kreslím zátiší a květiny, Věra zase spíše krajiny. Jarmilka je zase hodně na města, vesnice a největší láskou je Pavlovický lom,“ uvedla Vokrojová.

Její kamarádka Jarmila Krynická maluje už 50 let. „Je to takový můj životní styl, v ateliéru i bydlím,“ řekla Deníku.

Trojice autorek vystavovala v cukrárně Pod věží v Plané, v černošínském muzeu se prezentuje poprvé a návštěvníci uvidí průřez tvorbou za poslední roky.

Martina Sihelská