Pokud se to podaří, bude to téměř nadlidský výkon. Běh i změna. Amatérský běžec Roman Hřebecký není spokojený se stavem klimatu v našem regionu a přeje si odklon od uhlí. Aby své výzvě dodal na důrazu, vytyčil si těžký cíl. Za 48 hodin chce uběhnout trasu, která vede kolem uhelných elektráren od Ústí nad Labem do Sokolova.

Hřebecký vyrazí v pátek 9. října v poledne. Běh odstartuje u ústeckého vlakového nádraží a poběží až k elektrárně Tisová na Sokolovsku, kam chce dorazit v neděli kolem 12 hodin. Trasa běhu měří bezmála 260 kilometrů napříč Ústeckým i Karlovarským krajem a Hřebecký ji chce zvládnout bez delších přestávek. „Když všechno půjde dobře, tak kolem půlnoci z pátku na sobotu můžu být někde v Mostě/Litvínově. Nad ránem bych mohl být někde kolem Jirkova/Chomutova,“ popisuje trasu běžec. „Druhá noc mě chytne někde kolem Klínovce a Božího Daru. Ráno snad budu ve Vřesové, došourám se do Tisové a pak snad zpátky na vlak do Sokolova,“ doplňuje k plánu trasy.

Zdroj: Youtube

48 hodin běhu mezi elektrárnami pro laskavější konec uhlí  Zdroj: YouTube.com/Michael Kleinert

Hlavní cílem akce je ekologická osvěta. „Chci běžet od elektrárny k elektrárně, od dolu k dolu. Chci upozornit na to, že přijde konec uhlí a aby ten konec dopadl dobře, musí být přívětivý i pro obyčejné lidi, co tam pracují a kteří kvůli nutné změně přijdou o práci,“ vysvětluje svoji motivaci běžec. „Proto chci, aby se o spravedlivém odchodu od uhlí otevřeně diskutovalo a hledalo se nejlepší řešení,“ dodává.

Odpovědnost by totiž podle něj měli přijmout nejen dnešní „uhlobaroni“, ale také ti, kteří přijdou po nich. „Otázka, na kterou chci svým během upozornit, je, jak to udělat, aby ti rychlejší, co se stanou kapitány nových zelených průmyslů, už z podstaty přemýšleli o tom, že nemusejí jít přes mrtvoly těch, kdo jsou už dneska nejsnazšími oběťmi lidé zadlužení, ti, kteří změnou přijdou o práci,“ myslí si Hřebecký.

Mladí tanečníci v teplických kurzech. Úsměv je tentokrát patrný i pod rouškou.
Jive a latina budou pomalejší. Roušky mění rytmus tanečních kurzů

Sám sice žije v Brně, ale co se děje na opačné straně republiky, mu lhostejné není. „Nevěřím, že se jakákoli proměna dá citlivě udělat tak, že si ke stolu sednou chytré hlavy a vymyslí řešení, které pak jen naordinují,“ tvrdí. Klíčové podle něj je, aby lidé, kteří v budoucnu budou v oblasti energetiky vlivní, znali kontext, obavy a potřeby postižených krajů a reagovali na ně. Na to všechno má jeho snaha upozornit a přitáhnout pozornost.

Rozvoj obnovitelných zdrojů energie

Konec spalování uhlí by mohl podle ekologů přijít už za deset let. „Na základě dostupných dat víme, že všechny uhelné elektrárny v ČR je možné odstavit postupně do roku 2030. A pokračovat jen s teplárnami, které vyrábí i elektřinu, pokud stát podpoří rozumný rozvoj obnovitelných zdrojů,“ míní vedoucí energetického a klimatického programu Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Právě aktivity hnutí v této oblasti má podpořit i víkendový běh. Hřebecký chce vybrat alespoň 25 tisíc korun, které věnuje kampani S lidskou energií pro čistší ovzduší a zdravější klima. Ta chce především přimět lidi, aby se změnou za čistější energii začali i u sebe a nečekali jen na sliby politiků.

„Budeme prosazovat, aby si obce ve spolupráci se svými občany mohly stavět své větrné elektrárny a aby obyvatelé bytových domů byli motivováni zakládat energetická družstva a na střechu si dávat solární panely. Obce i domácnosti si tak budou vyrábět svou vlastní, čistou a levnou elektřinu,“ dodává Koželouh.

Běh startuje v pátek 9. října v Ústí nad Labem na vlakovém nádraží. Skončit by měl v neděli kolem poledne u elektrárny Tisová na Sokolovsku.
Cestu Romana Hřebeckého můžete sledovat na sociální síti Facebook. Sledujte hashtag #laskavykonecuhli. Kampaň můžete podpořit na portálu Darujme.cz, výzva se jmenuje „48 hodin běhu mezi elektrárnami pro laskavější konec uhlí“.
Cílem je vybrat 25 tisíc korun.