Téměř o polovinu více zákazníků než v předchozích letech zaznamenala třeba Ivana Pekárková z brněnské prodejny bazénů B & S Laguna. „Lidé na ně spěchají. Chtějí je mít co nejdříve napuštěné. Vodu musí každoročně částečně obměnit,“ doplnila.

Zvýšený zájem eviduje i společnost Mountfield, která má v Brně dvě pobočky. „Oproti srovnatelnému období loňského roku jsme prodali zhruba o čtvrtinu víc bazénů, luxusních zapuštěných i nadzemních. Je patrné, že lidé se připravují na trávení letní dovolené na svých zahradách a chalupách a vytvářejí si vlastní koupací oázy,“ podotkla mluvčí firmy Kateřina Böhmová.

Odběrové místo na Covid-19 pro indikované pacienty. Ilustrační foto.
Nemoc ustupuje: Z koronaviru se už uzdravily dvě třetiny lidí na jihu Moravy

Kvůli suchu, které je v kraji dlouhodobě problém, však některé obce používání pitné vody regulují. „Je to na zvážení každé samosprávy, ale tam, kde je nejvíce problémů s vodou, je potřeba začít s těmito opatřeními, dokud nezaprší. V současnosti je nejhorší situace na Břeclavsku a Znojemsku,“ oznámil klimatolog Petr Zahradníček.

Od konce dubna nemohou pitnou vodu na mytí aut, napouštění bazénů nebo zalévání zahrady použít třeba obyvatelé Rozseče nad Kunštátem na Blanensku. „Problém je dlouhodobý. Nyní ale budujeme napojení nového vrtu na potrubí, což má být letos hotové a situace se zlepší. Zákaz místní respektují, ale někdy jen proto, že mají strach ze sousedů, kteří nám porušení oznamují. Řešíme to jen domluvou,“ přiblížil starosta Ivo Kotouček.

JEDNÁNÍ O REGULACI

Podobná opatření zřejmě pocítí i obyvatelé Moravského Krumlova na Znojemsku. „Budeme o regulaci vody v příštích týdnech jednat, protože už nyní je situace špatná,“ připustil radní města Michal Horák.

V Břeclavi naopak o ničem podobném zatím neuvažují. „Nezaznamenal jsem problém, ale je možné, že v budoucnu nastane,“ sdělil tamní starosta Svatopluk Pěček.

Ani v Brně se lidé bát nemusí. „V současné době jsou zásoby vody dostačující. Z tohoto důvodu není potřeba přistupovat k vyhlášení regulačních opatření. Brněnskou vodárenskou soustavu zásobí dva základní zdroje, a to podzemní vody v Březové nad Svitavou a nádrž Vír. Ta je nyní ze sedmadevadesáti procent naplněná," ujistila za Brněnské vodárny a kanalizace Renata Hermanová.

Nové dílo autorské dvojice Michala Orsavy a Michaely Lovecké
VIDEO: Den vyúčtování. Ve virálním snímku Babiš nahání Terminátora ulicemi Brna

Vodohospodáři na Blanensku a Brněnsku letos navrhli už více než deseti obecním úřadům, aby odběr vody regulovaly. „Jde zejména o obce, kde jsou místní a lokální vodovody. Aktuálně tři na Tišnovsku a zhruba osm na Blanensku. Situace je vážná, i napouštění bazénů lze považovat za nadstandard. Pitná vody má především sloužit k pití a hygieně. Lidé by měli omezovat věci, na které sice byli zvyklí, ale jsou už trošku plýtváním,“ řekla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová.

Tipy, jak šetřit s vodou

- Již při rekonstrukci nebo stavbě domu uvažovat nad využitím vody z mytí na splachování toalety.
- Raději se sprchovat, než napouštět vanu.
- Umístit na dvůr sud k zachycení dešťové vody, se kterou lze zalévat zahradu.
- Nekupovat balenou vodu, ale používat kohoutkovou.
- Zastavit vodu při čištění zubů a další hygieně.
- Podle možností sázet stromy a keře, které zadržují vodu, budovat jezírka pro obojživelníky a udržovat studánky.

Zdroj: Petr Ledvina, Ekologický institut Veronica