„Pejska měl slíbeného jako motivaci, aby se naučil správně říkat er. Šel do toho s velkou vervou a moc se snažil. Fenka se narodila přesně na Štědrý den. A syn dostal opožděný dárek a s ním vlastně i celá rodina,“ řekla Deníku Rovnost Klára Drbošalová. Z nového kamaráda se však s dětmi radovali jen něco málo přes rok. Při nedávné nedělní procházce v lese poblíž chatové oblasti v Olomučanech totiž kolie zřejmě snědla otrávenou návnadu.

Po návratu domů kulhala na zadní. "Třásla se, byla dezorientovaná. Byl z ní velmi silně cítit chemický zápach. Její stav se rychle zhoršoval. Okamžitě jsme ji odvezli k veterináři, kde dostala kapačky, ale nepodařilo se ji zachránit. Podle všeho to byl silný jed s velmi rychlým účinkem,“ dodala žena.

Vrak auta v němž se bojovalo o život.
Boj o vlastní život. Taxikář vzpomíná, jak jej napadl sedmnáctiletý mladík

Rodina nyní čeká na výsledky pitvy. V úterý podala trestní oznámení. Má podezření na zakázaný karbofuran. Ve hře je i jed na slimáky. „Kdo by ale teď hubil slimáky? Domníváme se, že tam někdo pohodil schválně otrávenou návnadu. Je to nechutné. Psa už nám to nevrátí, ale nechceme to nechat bez odezvy,“ poznamenala Drbošalová.

O případu informovali obecní úřad. Obešlou i lesníky a ochránce přírody. „Je to ojedinělý případ, osobně jsem nic podobného neřešil. Psy v těch místech chodí venčit hodně lidí. Majitelé psa se nám ozvali s podezřením na otravu a hned jsme o tom obyvatele informovali rozhlasem. Na místě jsem se byl podívat, jsou tam varovné letáčky. Zatím nemám zprávu, co psa vlastně otrávilo. Takže na to za obec nemůžu reagovat a komentovat,“ uvedl starosta Olomučan Josef Smíšek.

Mimořádně toxický jed 

Otravu několika psů a také koček prošetřovali policisté před časem na Blanensku například v Kunštátu a Letovicích. Pachatele se nepodařilo najít. Karbofuran je prudký a mimořádně toxický nervový jed. Dříve ho používali zemědělci jako pesticid, nyní se už v Evropské unii kvůli vysoké toxicitě nesmí používat. Česká republika prodej této látky zakázala v roce 2008.

Kromě psů patří k nejčastějším obětem karbofuranu dravci. Jak šelmy, tak ptáci. Na Hodonínsku takto před časem po otravě uhynulo několik vzácných luňáků červených. Další obětí byl samec a samice s mládětem orla mořského.

Obec Smržov a chatová osada u rybníku Dvořiště nedaleko Lomnice nad Lužnicí na Jindřichohradecku, kde 5. srpna 2020 došlo k incidentu. Zastřeleného muže před rekreačním objektem připomínají staré policejní pásky, svíčky i květiny.
Smržov stojí za policistou, který zastřelil muže. Vyjádřil se i starosta

Karbofuran přitom není nebezpečný jen pro zvíře, ale i čtvrtina kávové lžičky může podle odborníků usmrtit člověka. Navíc se látka do těla vstřebává i kůží. Podle veterinární lékařky Ludmily Růžkové otrava smrtícím karbofuranem nastupuje od třiceti vteřin do několika hodin. „Bohužel tato otrava má často velmi rychlý průběh, a proto je velmi důležité zahájit léčbu protijedem atropinem co nejrychleji,“ sdělila před časem Deníku veterinářka.