Výrobu roušek zde svěřili zkušeným krejčím, kteří se běžně věnují vysprávce oblečení odsouzených, takže se šicím strojem si rozumí. Dnes vyrábí ochranné pomůcky pro vězně a také pro personál věznice.

Květoslav, jeden z šičů, k tomu říká: „Je to pro nás samozřejmě namáhavé, hlavně na oči, protože se věnujeme jak svojí práci tak i šití roušek. Máme takovou dělbu, kdy každý dělá určitou část a točíme se. Nešlo by dělat jednu činnost celý den. Jsem ale rád, že alespoň takto můžu pomoc.“

Rozsáhlá rekonstrukce budovy průmyslové školy trvala více než rok. Sníží se díky ní výdaje na provoz a zvýší komfort žáků a učitelů.
Jičínská průmyslovka: Jak se žije v době koronavirové

Nemají tu sice žádnou moderní techniku, i přesto jsou schopni našít okolo 150 roušek na čtyřech šicích strojích za směnu.

„Pro vedení věznice bylo prioritou zajištění ochrany zaměstnanců. To se po dodání látek a nití povedlo. Nyní odsouzení pokračují v šití dalších textilní roušek pro ostatní kolegyně a kolegy z vězeňské služby a dále pro jičínské instituce,“ upozorňuje mluvčí věznice Eva Francová.

důchodci
Klienty v domově důchodců trápí stesk a nejistota

Aktivní jsou i studenti Školského vzdělávacího střediska v objektu věznice. Pod vedením svých učitelů využívají 3D tisk k výrobě ochranných štítů.

„Povedlo se jim vyvzorovat ochranný štít s otočnou výměnnou fólií. Vzhledem k tomu, že těchto pomůcek je stále nedostatek, věříme, že pomohou jičínským lékařům a policistům v jejich nelehké práci,“ uvádí Eva Francová další iniciativu věznice. Odsouzení, kteří se na výrobě podílejí, jsou podle vyjádření mluvčí rádi, že mohou přispět alespoň tímto způsobem.