„Neměli jsme jinou možnost, než situaci akceptovat. Alespoň budeme v novém,“ řekla žena, jež si nepřála uvést své jméno.

Náhradní bydlení dosud našlo třiadvacet rodin, zbylých třináct na vhodný byt stále čeká. Důvodem narušené statiky je propadání domu do svahu. Dělníci jej totiž v šedesátých letech postavili na nestabilním podloží. Problémem jsou současně nedostatečně hluboké základy. „Dlouhodobé sucho mělo za následek úbytek spodní vody, proto se v místě změnila únosnost. Stavaři se dříve normami tolik nezabývali, proto základy nepoložili přijatelně nízko,“ vysvětlil včera židenický starosta Aleš Mrázek.

Richard Benýšek
Překvapivý kandidát? Podnikatel Benýšek chce být primátorem Olomouce

Jako alternativu se lidem vedení městské části rozhodlo nabídnout jedno, dvou, nebo třípokojové byty v okolí. „Pokud je zájemce jeden, bydlení mu přidělíme. V případě, že se hlásí více lidí, přecházíme k losování,“ uvedla židenická radní pro bytovou politiku Iva Votavová. V současné době zbývá opravit několik posledních bytů, poté se do nich budou moct nastěhovat také ostatní zájemci.

V případě některých zrekonstruovaných bytů projevili lidé velký zájem. O nájemci proto rozhodlo losování, do něhož se zapojila víc než desítka lidí. „Cílem je zajistit co nejtransparentnější podmínky. Za přítomnosti právníka proto zájemci losují míčky z černého pytlíku. Ten, jehož míček je speciálně označený, byt získá,“ nastínila Votavová postup.

Zrekonstruovat, nebo zbourat? 

Na spolupráci s městem se zástupci Židenic zatím nedohodli. „Dům je ve správě městské části, která má rovněž právo na jeho opravy. Objekt lze nicméně takzvaně odsvěřit. V případě, že se problematikou budeme zabývat, zpracujeme nejdříve analýzu. Ta nám pomůže zjistit, zda je výhodnější dům zrekonstruovat, nebo zbourat a postavit nový,“ připustil městský radní pro bydlení Jiří Oliva.

Zrenovované bytové domy ve Větřní. To má ve svém majetku téměř osm stovek bytů.
Větřní musí odmítat zájemce o bydlení. Obřímu bytovému fondu navzdory

Srovnatelná situace nastala podle Olivy také v brněnské Bystrci. Hlavní problém tam však netvoří suchá půda, nýbrž přílišné podmáčení. „V některých lokalitách bojujeme s nadměrně nasycenou zeminou. Stavby pak mohou ze svahu ujíždět podobně, jako se tomu děje v Židenicích,“ zmínil městský radní. Potíže se statikou řeší také například královopolském Centru Kociánka.