Zjednodušeně řečeno: Baku není a nebude Budapešť. Rozdílů je spousta, ale ten zásadní bude v sobotu bít do očí: zatímco v Maďarsku fanoušci vyprodali stadion, na čtvrtfinále dorazí pár tisícovek lidí. 

Důvod? Omezení, restrikce, logistika.

Úřady v Ázerbájdžánu pustí fanoušky Česka a Dánska do země, podmínkou je absolvování PCR testu. Bez něho nedostanete (čtěte si nekoupíte) vízum. To je v dnešní koronavirové době klasika, jenže problém nastává se samotnou cestou. 

Patrik Schick v utkání se Skotskem. Na turnaji zaznamenal už čtyři góly.
Je to bomba, zářil po postupu Schick a ohradil se proti systému: Tragédie!

S mezipřistáním nebo charterovým letem

Nedostanete se tam autem (čtěte jet dva dny přes Rusko/Krym vás asi nenapadne). Výhrou není ani cesta vzduchem. Donedávna šlo do Baku letět přímým spojem nízkonákladové společnosti z Budapešti. Jenže teď je linka zrušená.

Nejsnáze ("nejlevněji") to vyjde přes Istanbul, ale za zhruba 600 eur, tedy více než patnáct tisíc korun. 

Roušky a vězení
Policie může v Ázerbájdžánu dát fanouškovi bez roušky okamžitě pokutu. Za šíření nákazy hrozí obří finanční postih, údajně v přepočtu až 150 tisíc korun. Pokud by někdo v důsledku toho zemřel, soud může hříšníkovi udělit až pětileté vězení.

Samozřejmě se počítá s několika charterovými spoji. Ale otázkou je, zda se do nich vejdou i normální fanoušci. "Pokud se objeví nabídka charterových letů pro fanoušky, dáme vám samozřejmě vědět," píše se na webu fanklubu fotbalové reprezentace.

Vstupenky budou, to je jisté - stadion může zaplnit takřka třicet tisíc fanoušků, ale ne ti místní. Problém by nebyl ani v nabídce ubytování, byť tedy Baku pokulhává za Budapeští. Nejlevnější hotely sice začínají na 30 eurech za noc, leč není jich moc.

Případný zájezd každopádně levný nebude.

Osmifinále mistrovství Evropy mezi Českem a Nizozemskem.
Budapešť žije českými oslavami. Letíme i do Baku, jsou fanoušci u vytržení

Komplikace nastává s cestou zpět. Povinností je absolvovat test v Ázerbájdžánu (čtěte: zaplatit si ho). Následně po návratu do Česka skončíte v samoizolaci, dokud neabsolvujete další, v součtu třetí test.

Za všechno může UEFA a její partnerství

Euro bylo zemi na Středním východě přiklepnuto v roce 2014 v rámci myšlenky Michela Platiniho na šampionát napříč kontinentem.

Všichni tehdy přivřeli oči nad tím, že Ázerbájdžán není v Evropě, hlavní bylo, že splňuje finanční kritéria Evropské fotbalové unie. SOCAR, státní firma Ázerbájdžánu prodávající ropu a zemní plyn, začala dávat fotbalu (čtěte UEFA) údajně až 90 milionů eur za rok.

Nikoho netrápilo ani fiasko při finále Evropské ligy v roce 2019, UEFA tehdy odmítla debatu o tom, zda nezbavit Baku pořadatelství. 

Pavel Dreksa (vlevo)
Pavel Dreksa o fotbalu v Ázerbájdžánu: Chodí se tu na něj zadarmo

Paradoxně, dnes už SOCAR jako sponzor UEFA nevystupuje. Ovšem fanoušky Česka a Dánska to moc nevzrušuje. Stížností bude mraky.

Stěžují si i sami fotbalisté. Češi poznají už čtvrtý stadion (Dánové hráli třikrát doma, osmifinále odehráli v Amsterdamu). "Tragédie," ulevil si Patrik Schick. 

Do všeho je třeba ještě řešit politiku a nedávný konflikt s Arménií. Podle některých zdrojů se Nizozemci v případě postupu chystali protestovat proti dějišti zápasu. Jenže utkání se nikam stěhovat nebude…