„A to je při našich ambicích málo,“ uznal slovenský kouč v plzeňských službách Adrian Guľa. „I když respektujeme sílu soupeře,“ doplnil.

Jediným pozitivem tak snad může být první čisté konto v letošní sezoně ligy.

Jenže zase tam bylo jedno velké okénko v plzeňské defenzivě. Po rohu Viktorie šel v šesté minutě do brejku Van Buren, gólman Hruška sice zasáhl, ale odražený míč se dostal k Javorkovi, který netrefil prázdnou branku.

„Tohle by se tak zkušenému mužstvu nemělo stávat,“ zlobil se trenér Viktorie.

Přitom předtím měl jeho tým dvě velké šance, Čermákův trestný kop v první minutě se dostal až ke kapitánu Brabcovi, jenž ve složité pozici přestřelil branku a nad potom pálil i Ba Loua.

„Doplatili jsme na špatnou produktivitu,“ hlesl na tiskové konferenci kouč Guľa.

Ve druhé půli byl tlak viktoriánů místy až drtivý, kopali 16 rohů, měli spoustu dalších standardek v okolí šestnáctky, ale bez efektivního zakončení. Vrcholem zmaru byla 84. minuta, kdy zpětnou přihrávku Kopice nejprve ideálně netrefil Čermák a vzápětí Řezník místo zakončení zaškobrtl a upadl.

„Když ani z pěti metrů nedokážeme dotlačit balon do sítě…,“ nechápal kouč Plzně.

Jenže ani on nedokázal ve hře týmu nic změnit, poprvé střídal až v 74. minutě. Nejlepší střelec Beauguel přišel na hřiště ještě o pět minut později, navíc za Ondráška.

Zdeněk Ondrášek uniká v Č. Budějovicích domácímu Karolu Mészárosovi: Dynamo ČB - Plzeň v I. lize 0:0.
Ondráškovi návrat na jih Čech zhořkl. Bez gólu a jen s bodem

„Přemýšleli jsme o hře na dva útočníky, ale nemáme to tak zažité. Proto jsme zůstali věrní našemu systému. Nechtěli jsme, aby si soupeř počkal na brejk a ztrestal nás,“ říkal trenér Guľa.

Jako by se bál víc riskovat. Drží se stále stejného herního schématu, který se zdá být pro soupeře snadno čitelný. Minule si s viktoriány poradila zlínská defenziva, teď i ta českobudějovická.

Všem plzeňským střelcům jako by zvlhl střelný prach o poločase zápasu se Spartou (3:1), pak už gól nedali. Ten půst trvá už 225 minut,což je momentálně nejdelší série bez vstřeleného gólu z lize.

„Trenér Guľa je výborný trenér, ale trošku mi tam chybí cit pro momentální situaci, odvaha riskovat,“ říkal jan Rajnoch, spolukomentátor stanice O2 TV.

Podruhé v řadě vsadil Guľa na stejnou základní sestavu, podruhé odehrál jeho tým zápas bez vstřeleného gólu.

Nadešel čas pro změnu?

„Bude to věc diskuze,“ připustil trenér Guľa. „S ohledem na další utkání s Karvinou nečekám extrémní rotaci. Hráči dělali věci solidně, dobře pracovali, možná nám chyběl kousek štěstí, možná větší chemie a vyladění celé jedenáctky,“ dodal vzápětí.

Změna ale přijít musí, minimálně v herním projevu Viktorie Plzeň, která i dál chce mít nejvyšší ambice.

Sedmiletý Adámek z Plzně má diagnostikovanou poruchu autistického spektra, těžké mentální postižení a dvě další neurologické poruchy.
Byl jako hadrová panenka, vzpomíná matka malého autisty