Na Slavii tak před nedělním vzájemným zápasem v Praze ztrácejí už jen dva body.

Hosté vedli od jedenácté minuty gólem Doležala, Plzeň otočila zápas góply Holeše (vlastní) a Beauguela.

Celý stadion uctil před začátkem utkání památku tragicky zesnulého českého reprezentanta Josefa Šurala minutou ticha a potleskem. Plzeňský kotel následně skandoval jeho jméno.

V sestavě Viktorie chyběli kvůli zranění kapitán Roman Hubník a záložník Roman Procházka. V sestavě je nahradili Luděk Pernica a Tomáš Hořava.

Hosté připravili šok domácím už v 11. minutě. na konci rychlého brejku našel Trávník před brankou samotného Doležala, který překonal Hrušku – 0:1.

Viktorii inkasovaný gól probral a ve 20. minutě mohlo být vyrovnáno. Gólman Hrubý prodloužil centr Kovaříka jen k rozběhnutému Řezníkovi, který ve vyložené pozici trefil tyč.

Pomalejší domácí nezachytávali bleskové protiútoky Jablonce, šance Považance, Doležela a Jovoviče však se štěstím přežili. Kdyby hosté vedli po půlhodině hry 3:0, nikdo by se nemohl divit.

V závěru prvního poločasu byl vykázán na tribunu kvůli neustálým protestům trenér hostů Petr Rada.

Po hodině hry měl druhou velkou šanci Řezník, kterou mu připravil Bakoš – Řezník ale pálil vysoko nad břevno.

Hosté z nepřesné a pomalé hry domácích vytěžili další tři velké šance – Kratochvíl, Vatajelu i Doležal ale ztroskotali na Hruškovi.

Nevyužité šance hosty vzápětí krutě mrzely. Viktoria doslova vstala z mrtvých a mohutným finišem otočila zápas vlastní brankou Holeše a gólem Beauguela.

Simona Spěšná.
Šampionka Spěšná vítězí i mezi kadetkami

Pavel Vrba (trenér Plzně): „Přežili jsme vlastní smrt. Byli jsme zakopaní už tři metry pod zemí, ale pak jsme postupně vystrčili hlavu, potom ruce a nakonec i nohy. Teď vážně. Měli jsme štěstí , že Jablonec nedal druhý gól, to by už pro nás bylo velmi složité. Vyšlo nám střídání, Bakoš a v závěru zejména Kayamba svými přesnými centry výrazně oživili hru. Naším nejlepším hráčem byl brankář Hruška, byl skvělý. Pro nás je taková výhra povzbuzením do utkání se Slavií. Kdo zápas vyhraje, udělá velký krok k titulu.“

Petr Rada (trenér Jablonce): „Zaslouženě jsme vyhráli první poločas. Škoda, že jsme ve druhé půli neproměnili tři stoprocentní brankové příležitosti. Kdybychom se dostali do vedení 2:0, asi bylo pro domácí složitější vstřelit tři branky. I tak jsme to mohli dohrát ve větším klidu. Je to škoda, protože myslím, že hráči předvedli velmi kvalitní výkon. Proto nás porážka hodně mrzí.“

Plzeň - Jablonec 2:1 (0:1)

Branky: 84. Kovařík, 88. Beauguel – 11. Doležal, ŽK: Chorý – Hovorka, Trávník, Holeš,Rozhodčí: Berka – Flimmel, Podaný.

Diváci: 7943.

Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda, Pernica, Limberský – Kopic (77. Kayamba), Hořava (63. Pačinda), Hrošovský, Kovařík – Beauguel, Chorý (38. Bakoš)

Jablonec: Hrubý – Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol – Hübschman – Kratochvíl (84. Acosta), Trávník (89. Pilík), Považanec, Jovovič (70. Vatajelu) – Doležal