„Prvních 25 až 30 minut jsme hráli velmi dobře, dali jsme vedoucí branku, měli jsme i další šance. Nepamatuji si, že bychom jich měli někdy proti Hradci tolik, ale neproměnili jsme je. Potom už jsme nekombinovali dobře, byla tam spousta chyb a soupeř vyrovnal. Ve druhé půli jsme přeskupili řady, hráli jsme na tři stopery, protože jsme chtěli jsme dostat víc do hry krajní hráče. Byla vidět snaha utkání zvrátit, nechodilo tam až tolik centrů,“ říkal plzeňský kouč Michal Bílek.

„Nesehráli jsme dobré utkání, přesto si myslím, že jsme měli vyhrát, šancí jsme měli dost. Každá ztráta je nepříjemnost. Zvlášť když prohrajete doma. Chtěli jsme chytit začátek jara, místo toho jsme hned ztratili,“ doplnil trenér Viktorie.

„My máme obrovskou radost. Podzim jsme končili sérií tří porážek, chtěli jsme ji ukončit. Věřili jsme, že je to možné i v Plzni, byť nám chybělo dost hráčů. Ti, co nastoupili podali vynikající výkon, zejména běžecky. Mužstvo velmi dobře zareagovalo na vedoucí branku domácích, nepoložilo se a náš výkon se zvedal,“ kontroval zkušený lodivod soupeře Miroslav Koubek, který v roce slavil s Viktorií mistrovský titul. Teď se na trávníku plzeňské Doosan Areny radoval ze senzačního vítězství Hradce Králové.

Fotbalová Viktoria pojala úvodní jarní zápas velkolepě, pět minut před výkopem zazněla klubová hymna, po vstupenkách se jen zaprášilo. Ale vyprodáno nakonec v sychravém sobotním odpoledni nebylo, počasí zřejmě některé odradilo od cesty do Doosan Areny. I přesto bylo v jejích ochozech slušných osm tisíc diváků.

I hráči na trávníku začali dobře, od šesté minuty po brance Chorého vedli, ale Hradec ještě do přestávky vyrovnal a po změně stran dokonal famózní obrat.

Domácí kouč Michal Bílek do základní sestavy nepostavil žádnou ze zimních posil, jen na lavičce začal i Květ, místo něhož obsadil post pod hrotem Vlkanova, aby si poprvé zahrál proti Hradci Králové, odkud loni v září do Plzně přišel.

Prokřehlé publikum záhy rozjásal nejlepší plzeňský střelec Chorý, který se parádně pověsil do Kalvachova rohu a hlavičkou do šibenice nedal brankáři soupeře Reichlovi žádnou šanci – 1:0.

Daniel Kolář, sportovní ředitel FC Viktorie Plzeň, na předsezonní tiskové konferenci.
Další změny v kádru neplánujeme, prohlásil před jarem sportovní ředitel Viktorie

Vytáhlý forvard tak zaokrouhlil počet svých ligových gólů v této sezoně na deset a brzy mohl přidat po akci Holíka další, jenže v jasné šanci nezakončil přesně. Ligový lídr byl při chuti, další střelu Chorého zblokovala po čtvrthodině hry hostující obrana.

Na druhé straně i Hradec zahrozil hned ze svého prvního rohu, Gabriel však hlavičkoval vedle. Ve 24. minutě udeřili opět domácí, Holík si zasekl míč a svojí slabší levačkou jen těsně minul hradeckou branku, v ochozech to jen zahučelo. I další velká šance viktoriánů zůstala nevyužita, trestný kop Vlkanovy ve 35. minutě jen trestuhodně prosvištěl hostující šestnáctkou, aniž by někdo zakončil.

Všechny viktoriány pak zmrazil dvě minuty před poločasem vyrovnávací brankou hradecký Smrž, který zakončil brejk Ryneše po odkopu z vlastní poloviny hřiště povedenou ranou k tyči – 1:1. Za tohoto stavu se šlo také do kabin.

Hned po začátku druhého poločasu propadl ve vápně hostů míč k nohám Mosquery, jenže jeho pokus se jen zvenku otřel o tyč. V té chvíli už kondiční kouč Viktorie zvedl z lavičky všechny náhradníky a šel je rozcvičovat. Netrvalo dlouho a trenér Bílek ukázal na Kašu s Vydrou.

Nigerijský útočník Rafiu Durosinmi během soustředění fotbalistů Viktorie Plzeň ve španělském Benidormu.
Nejen obrovitý forvard. Kdo vlastně je zimní posila Plzně z Nigérie?

Ještě předtím v 54. minutě Bucha svojí střelou trefil jen spoluhráče Havla před hradeckou brankou a Kopic pálil nepřesně.

Po hodině hry byl v akci opět plzeňský dlouhán Chorý, který šel do souboje s gólmanem hostů Reichlem, jenž musel chvíli na to otřesený střídat. Hra pak byla v té chvíli neurovnaná, ale dvacet minut před koncem mohli hosté dokonat obrat. Po liknavosti plzeňské obrany se ocitl v obrovské šanci Ryneš, ten ještě branku netrefil.

Ale dvě minuty na to se hosté přece jen dočkali, balon se odrazil na hranici šestnáctky, kde ho napálil Pudhorocký, nový muž ze Sparty, a Havel poslal míč nešťastnou tečí do protipohybu plzeňského gólmana Staňka. Dílo zkázy bylo dokonáno – 1:2. Ani další střídání pak Plzni nepomohla, domácí byli bez šancí na zvrat.

Takhle si start do ligového jara nepředstavovali viktoriáni ani v tom nejčernějším snu.

Viktoria Plzeň – FK Hradec Králové 1:2
Poločas: 1:1. Branky: 6. Chorý – 43. Smrž, 72. Pudhorocký. Rozhodčí: Machálek – Hájek, Antoníček. ŽK: Leibl, Ryneš (oba Hradec). Diváků: 8135.
Viktoria Plzeň: Staněk – Holík (59. Kaša), Pernica, Jemelka, Havel – Kalvach, Bucha (75. Květ) – Mosquera (79. Jirka), Vlkanova (59. Vydra), Kopic (75. Durosinmi) – Chorý.
Hradec Králové: Reichl (67. Bajza) – Klíma, Čech, Leibl – Gabriel, Kodeš, Pudhorocký (90+5. Harazim), Smrž, Novotný – Ryneš, Koubek (90+3. F. Kubala).