V sobotu se zvedne opona nového ročníku okresních fotbalových soutěží. Své úvodní kolo sehrají účastníci druhé a třetí třídy. V čele okresního fotbalu je Jiří Dufka a právě jeho Deník při příležitosti zahájení ročníku 2013/2014 oslovil.

Dovolte, abychom se ještě krátce vrátili k jarní části ročníku 2012/13. Jak byste ji zhodnotil?
Záleží z jakého pohledu, ale pokusím se to shrnout. Co se týče práce komisí, výkonného výboru a servisu, tak podle mého nedošlo k žádným vážným nedostatkům. Co se klubů týče a vystupování hráčů, funkcionářů a rozhodčích, tak jsme až na jednu výjimku nezaznamenali žádný exces. Za to bych chtěl všem poděkovat.

Tou výjimkou byly nešťastné události při utkání Černošín – Damnov?
Přesně tak. Bohužel, stalo se to dvě kola před koncem okresního přeboru a v tomto utkání se jak se říká o nic nehrálo. Bohužel, došlo k selhání rozhodčího a pak následovaly další události, které do fotbalu rozhodně nepatří. Byla to škoda, ale jsem přesvědčený, že všichni viníci byli po zásluze potrestáni. Tady vedení okresního fotbalu a komise odvedly kvalitní práci, řídily se sloganem „padni komu padni". Chci věřit, že už se nic takového opakovat nebude.

Kde berete tu jistotu?
To není jistota, zkrátka věřím ve zdraví rozum. Fotbal je samozřejmě nejpopulárnější sport, který přináší   různé emoce, ale měli bychom zůstat lidmi. Já si myslím, že i tvrdé tresty, které byly vyneseny, budou pro případné následníky velkým varováním.

Tímto bychom uzavřeli rozhodčí z minulé sezony. Jak vidíte současný rozhodcovský sbor?
Při volbách daly oddíly jasně najevo, jakou cestou chtějí v tomto směru jít. Je to pro mě a celý výkonný výbor včetně komisí zavazující a já bych nechtěl jejich důvěru zklamat. Současná listina rozhodčích je taková jaká je. Neodvážím si ji hodnotit, ale můžu na její adresu říct, že na ní není nikdo, kdo by chtěl chybovat úmyslně a řídit zápas tendenčně. Rozhodčí jsou na tom stejně jako hráči. Nikdo není neomylný a byl bych rád, aby to tak hráči i funkcionáři brali.  Nechci pronášet žádná silná slova, ale opravdu si myslím, že současní rozhodčí se oprostí od jakéhokoliv projevů nadřazenosti a každé utkání odřídí s pokorou, respektem ke  všem dalším aktérům zápasu a budou kvalitní „servisní službou" pro svaz.

Pojďme od rozhodčích. Jste spokojený s obsazením mládežnických soutěží?
Stále je co zlepšovat. Nemůžeme být spokojeni hlavně v kategorii dorostu, u žáků mám radost, přípravky se nám „rozjely" i když by to mohlo být vždycky ještě lepší. Kluby pochopily, že v mládeži je jejich budoucnost a zajistí se tak i do budoucna. Už dnes bych chtěl všem obětavcům, kteří se točí kolem mládeže poděkovat.

Co byste si přál v novém soutěžním ročníku?
Já bych to nechtěl takto směrovat, co si přeji. Budu rád, když soutěže proběhnou ve sportovním duchu. Hlavně hráčům přeji  hodnotné sportovní výkony nejlépe žádné či minimální počet zraněních a bafuňářům pevné nervy.

Máte nějaký vzkaz směrem ke klubům?
Chovejte se k sobě férově jako lidé a myslete na to, že po víkendu, někteří i po samotném zápase musí ještě do práce a tam můžete jít jen zdraví. Přeji všem fanouškům i samotným aktérům aby jim fotbal dělal radost a všichni jsme se viděli  jen na hřišti a ne třeba před disciplinární komisí.