Souboj dvou týmů, které zatím nenaplňují své předsezonní ambice, přineslo páté kolo nejnižší oblastní fotbalové soutěže I.B třídy.

V sobotu ve Kdyni byli nakonec šťastnější hráči domácího SK 1920, kteří gólem svého nejlepšího střelce Tomáše Linkeše porazili nejtěsnějším rozdílem mírně favorizované hostující Sparťany z Dlouhého Újezdu.

Domácí ziskem tří bodů poskočili na desátou příčku čtrnáctičlenné tabulky se sedmi body, hosté nerozmnožili své dosavadní osmibodové konto a klesli na průběžné sedmé místo.

SK Kdyně 1920 – Sparta Dlouhý Újezd 1:0 (1:0)

Bídná návštěva šedesáti diváků, pěkné počasí a rychlý kombinační fotbal. Tak by se ve stručnosti dal shrnout sobotní duel ve Kdyni.

Domácí, kterým v základu chyběl čerstvý otec dcery Inny Martin Výškrabka, začali náporem, a to favorita dost překvapilo. Sparťané se bránili a jen odvraceli míče do autu nebo na rohové kopy.

V 10 minutě navíc po faulu na domácího útočníka a známého rozhodčího FAČR Václava Kubce nepříjemně vyzkoušel pozornost brankáře hostů Kopoloviče ranou kolem dvoučlenné zdi Dufek.

Dlouhý Újezd poprvé zahrozil v 16. minutě Földešim jedovkou do rukavic gólmana Horáčka a předznamenal tím optické vyrovnání hry.

Nejaktivnější na straně hostů byl Dvořák, který neúnavně tahal útoky po pravém křídle a dvakrát i sám z dobré pozice zakončil, jednou nad a podruhé do náruče brankáře.

Rozhodující moment přišel ve 32. minutě. Domácí štírek Jarko obral protihráče o balon, mezi dvěma soupeři ho prostrčil nabíhajícímu Linkešovi a v té době nejaktivnější hráč Kdyně sám před brankou mazácky propálil bezmocného Kopoloviče.

Domácí po gólu ožili, ale deset minut před půlí měli štěstí při hlavičce Földešiho zblízka nad břevno.

Hru Kdyně dirigoval zkušený Mathauser, ale ke konci první půle už opět přebrali otěže hry Sparťané. Zmohli se však jen na umístěnou střelu Houdy k tyči, kterou stačil Horáček nohou vyrazit.

Celý druhý poločas se nesl v duchu místy až drtivého tlaku hostů, kterému však Kdyňané dobrou obrannou hrou s přehledem odolávali.

Hosté ještě zrychlili hru a zpřesnili přihrávky, ale v koncovce naráželi na skvěle chytajícího Horáčka. Postupně si na něm vylámali zuby z úhlu pálící Dvořák, zblízka dorážející Havel, před odkrytou brankou hlavičkující nový hráč na hřišti Hlůžek či skrytě střílející Vaďura.

Paradoxně ale pro domácí přicházelo největší nebezpečí od vlastních obránců po jejich nečekaných kiksech.

Největší předvedl kapitán Petr Forst, když z pěti metrů ztečoval na bránu prudký centr Dvořáka, ale Horáček na poslední chvíli míč lapil.

V době největšího tlaku Dlouhého Újezdu přišel rychlý brejk Kdyňanů po ose Lukáš Výškrabka, Mathauser a zakončující Jarko, ale Kopolovič tváří v tvář domácímu střelci uspěl a když si vyražený míč před už ležícím gólmanem šteloval Linkeš na střelu tak dlouho, až mu ji obránce zblokoval, přišli domácí o navýšení skóre.

Pojistku odmítl i čtvrt hodiny před koncem zcela volný Karel Forst střelou nad.

Po chybě domácího Dufka mohl v 80. minutě vyrovnat Hlůžek, ale zblízka přestřelil odkrytou branku a hned minutu nato Václav Černý minul při odkopu míč, ale ránu opět osamoceného Hlůžka Horáček reflexivně vyrazil.

Kdyňský kouzelník mezi tyčemi vzal poslední možnost na srovnání skóre i v 86. minutě Stoklasovi, když konečky prstů vytěsnil jeho přesnou střelu pod břevno.

„Zvítězili jsme zásluhou obrany,“ lakonicky po zápase zhodnotil jeho průběh vedoucí domácího mužstva Jan Šup starší. „Jsou to těžce vydřené důležité tři body!“

Jako při tenise si připadal kdyňský matador a režisér hry Rudolf Mathauser: „Míč lítal rychle z půlky na půlku, až z toho diváky mohlo bolet za krkem. Ale zvládli jsme to a máme body! Parádně nás podržel Vláďa Horáček v bráně a zaplaťpámbůh za gól Tomáše Linkeše.“

Ilustrační snímek.
Močení u cesty vyšlo řidiče náklaďáku na šedesát tisíc

Poločas: 1:0. Gól: 32. Linkeš. Rozhodčí: Kraus – Rada, Kořan. ŽK: 2:4. Diváků: 61.

Kdyně: Horáček – Janeček (76. V. Černý), Linkeš (72. K. Forst), Jarko, P. Forst, Kafka, Mathauser (92. Kufner), Šup ml. (59. Šmejkal),L. Výškrabka, Šup ml. (59. Šmejkal), Kubec (90. Cihlář), Dufek.

Dlouhý Újezd: Kopolovič – Dvořák, Földeši, Houda (46. Hlůžek), Pernglan, Stoklasa, Havel, Vaďura, Švábek (71. Bizoň), Synek, Zeman.