Od svého nástupu k české reprezentaci hrál trenér Jaroslav Šilhavý pokaždé se svým týmem na podzim jednou v Plzni. A letos neudělá výjimku, i když ve středu půjde jen o přípravu s Ukrajinou.

Pojďme si připomenout předchozí tři utkání, která byla mnohem důležitější.

Především to první, v němž čeští fotbalisté v listopadu 2019 otočili nepříznivý vývoj kvalifikačního zápasu s Kosovem a po vítězství 2:1 slavili v Plzni postup na Euro.

Roman Vonášek.
Defenziva českého národního týmu je strašně průchodná, pronesl Vonášek po Belgii

„Do Plzně jsem jezdil vždycky rád, ale teď se sem budu s nároďákem vracet ještě radši,“ prohlásil tehdy Jaroslav Šilhavý, který pochází z nedalekého Chotěšova. „Na mládí tam strávené moc rád vzpomínám. Ale do Chotěšova už se teď strašně málo dostanu,“ doplnil včera reprezentační kouč, který jako hráč vykročil do světa velkého fotbalu v dresu Škody Plzeň. „Na tomhle stadionu, i když vypadal trošku jinak,“ připomněl Šilhavý.

Teď se sem rád vrací jako reprezentační kouč a zatím to bylo vždy vítězné.

Téměř přesně rok po zápase s Kosovem tady loni sehrál zápasy Ligy národů s Izraelem a Slovenskem.

Nejprve tady 15. listopadu rozhodl o vítězství 1:0 nad Izraelem plzeňský rodák Vladimír Darida a tři dny nato Češi porazili ve federálním derby i Slováky 2:0.

A zase v Plzni slavili, tentokrát postup do elitní skupiny Ligy národů, která se rozehraje příští rok.

Gólman Jindřich Staněk na kolenou po inkasovaném gólu od Edena Hazarda.
Staněk vs. Lukaku. Potkali se v Evertonu a teď proti sobě hráli v Belgii

Teď je to tedy zase téměř na rok přesně. A i když půjde s Ukrajinou jen o přípravný zápas, nechce ho brát na lehkou váhu, přestože dobře ví, že opory mají v nohou kvalifikační zápasy s Běloruskem (1:0) a v Belgii (0:3).

„I když je to jen přátelák, bereme ho s respektem. Ukrajina má velmi kvalitní tým,“ prohlásil reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý na včerejší online tiskové konferenci, v jejímž úvodu prozradil, že do branky půjde od začátku Jindřich Staněk, gólman plzeňské Viktorie.

Ale jestli budou v defenzivní linii před ním i oddíloví kolegové Milan Havel a Filip Kaša, už neřekl.

„O většině postů už jsme rozhodnutí. Ale nezlobte se, další jména neprozradím,“ usmál se Šilhavý šibalsky a s tím, že ale bude chtít zapojit hráče, kteří zatím tolik nehráli. „Věřím, že ti kluci chytí šanci za pačesy a řeknou si o další nominaci,“ doplnil kouč, který je u národního týmu třetím rokem.

Milan Havel se dočkal premiérové pozvánky do reprezentace.
Budu rád za každou minutu na hřišti, říká reprezentační premiant Havel

A právě Ukrajina byla jedním z jeho prvních soupeřů.

Po vítězné premiéře na Slovensku (2:1) s ní prohrál v Lize národů 0:1. „Vzpomínám si na ten začátek velice dobře. Ukrajinci byli lepší, ale i my jsme tam měli dobré věci a pak nastal zlom k lepšímu,“ připomněl Jaroslav Šilhavý.

S týmem pak zachránil divizi B Ligy národů, postoupil na Euro a loni vytáhl český tým v Lize národů mezi elitu.

Teď v přípravě tým, který o víkendu remizoval s Francií. Ale ukrajinský kouč pak dal volno sedmi hráčům, povolal náhradníky. Šanci nastoupit v základu má slávista Taras Kačaraba.

Česko nastoupí v samostatné historii k osmému zápasu v Plzni, všech sedm předchozích vyhrálo.

Povede se to i tentokrát?